fredag 18 augusti 2017

Smygehuk

På semesterns andra tur ner till Skåne blev det ett kort stopp i Smygehuk, Sveriges sydligaste udde. Här börjar, eller slutar, Sverige! Smygehuk är en flack sandudde som omges av steniga stränder. Självklart finns här en skylt som visar uddens position samt avstånd till olika städer i världen.


Smygehuk är en mysig liten plats med fiskrökeri, glasskiosk, caféer, souvenirbutik, turistbyrå och en hamn. På denna lilla plats finns mycket spännande att se här.Smygehuks gamla fyr (17 meter hög) är öppen dagtid under sommaren samt efter överenskommelse vintertid. Det sägs vara en hänförande utsikt från fyrens plattform. Den gamla fyrvaktarbostaden är idag ett vandrarhem.


Här var ett fiskeläge redan på 1600-talet, och dagens hamn var faktiskt från början ett kalkbrott. Hamnen anlades på 1920-talet. Det finns fortfarande spår efter kalkbrytningen här i området, i form av nio kalkugnar. En av dessa finns mellan hamnen och Köpmansmagasinet. De andra kalkugnarna finns norr om Smygehamn, som ligger alldeles öster om Smygehuk. Kalkugnen i Smygehuk är den äldsta av de nio ugnarna, och uppfördes på mitten av 1800-talet. Kalksagan var all (som det heter så fint) 1954. Arbetarna flyttade till Trelleborgs Gummifabrik istället. Där de dessutom fick heltidsjobb.


Det gamla Köpmansmagasinet, öster om hamnen och kalkugnen, byggdes i början av 1800-talet. Det sägs att det fungerade som omlastningsplats för smuggelvaror under Napoleonkrigen...


Alldeles norr om hamnen står Axel Ebbes staty "Famntaget". Ryktet säger att skådespelerskan Uma Thurmans mormor stod modell för konstverket.


Senaste besök: 28 juli 2017

Hitta hit: Väg 9 mellan Trelleborg och Ystad.

Inga kommentarer: