lördag 4 oktober 2014

Knossos

Är man på Kreta så måste man tydligen besöka Knossos. Så vi besökte Knossos. Fast jag vet ju förstås inte hur intressant syrran och C tyckte att det var eftersom de trots allt var där förra året...

Vi åkte med Ving på denna utflykt, för det är ändå skönt att bara bli upphämtad utanför hotellet och bli skjutsad mer eller mindre ända fram till entrén. Plus att man ju har en (skandinavisktalande) guide med sig så att man inte missar någon höjdpunkt av Knossos! Guidningen började egentligen redan på bussen mot Heraklion och Knossos där vår reseledare berättade lite om den grekiska mytologin. Och det kan jag säga att där är det inte lätt att hänga med...

När vi sedan kom fram till Knossos så mötte vi upp gruppen som kom från Chania och så var det bestämt att reseledaren från den bussen skulle guida oss inne på Knossos. Vi hade nämligen bara tillgång till en lokalguide. Och enligt grekisk lag så måste man ha en lokalguide om man ska berätta om någonting som är äldre än 200 år. Egentligen är det även lokalguiden som ska guida, men de brukar mest hänga med och vara behjälplig om det skulle vara något. Ibland händer det dock att det görs kontroller, men då brukar lokalguiden ta över!
Norra entrén.


Knossos är omgärdat av mystik och myter. Enligt legenden var det här kung Minos hade sitt säte. Under  palatset jagade den tjurhövdade Minotaurus sina offer i Daidalos labyrint.


I verkligheten var Knossos under bronsåldern navet i ett imperium som styrde den egeiska världen för mer än 4 000 år sedan. På platsen har funnits flera palats, det första palatset uppfördes ca 2000 f.Kr. under äldre palatstid, men detta palats förstördes i en jordbävning 300 år senare. Man byggde upp palatset igen under det minoiska rikets guldålder 1700 f.Kr. (yngre palatstid), och det är till stor del detta palats vi "ser" idag. När palatset var som störst var det flera våningar högt och hade 1 200 rum (guiden nämnde 1 500 rum), som täckte en yta på 20 000 kvadratmeter. Det var ett mycket komplext bygge med vattenledningssystem, centralvärme och AC! Man tror att en stor brand 1350 f.Kr orsakade en katastrofal förödelse och palatset ödelades. Trots detta bodde det människor här fram till 400-talet e.Kr. Knossos var sedan gömt och glömt ända fram till 1878 då en första (amatör)utgrävning skedde.

Nu hade arkeologen Arthur Evans fått nys om området och var på plats för att sedan 1900 köpa området för egna pengar så att han kunde göra ordentliga utgrävningar. Evans försök att återskapa palatset möttes av kraftigt motstånd från andra motståndare, men vad man än tycker om att det vi ser idag är fejk så är Knossos Kretas huvudattraktion. Helt förståeligt finns det ju inga gamla kartor/ritningar, avteckningar på hur palatset och dess delar verkligen såg ut så dagens Knossos är så som Arthur Evans kom fram till att det har sett ut, med färger och allt! =)
Arthur Evans.
Han som grävde ut Knossos



Vi kom in genom den västra ingången där det under Knossos storhetstid var platsen för ceremoniella och religiösa aktiviteter ägde rum, med offer och hela baletten, vi gick sedan runt till den södra ingången. Här ser man kopior av Processionsfresken. Originalet finns på Heraklions arkeologiska museum. Portens tak bars ursprungligen upp av fyra avsmalnade träpelare. Den uppmärksamme noterar också att här finns både fyrkantiga och runda pelare. Nu har jag ju förstås glömt exakt hur det var, men man använde sig av en variant när man byggde det första palatset och den andra när man då byggde palats nummer två. Men, jag kan inte minnas till vilket palats den fyrkantiga respektive runda pelaren hörde. Att den har en avsmalnande form berodde delvis på att den skulle stå emot ev. jordbävningar.

När vi kommit innanför västra ingången.
Södra entrén med Processionsfreskerna.
Processionsfreskerna
Efter stoppet vid södra ingången vandrade vi vidare...

Utsikt över Knossos
Utsikt över Knossos
Mer murar...
Ett av de över 1000 rum som funnits i palatset
Nästa stopp på rundturen blev vid lagerbyggnaderna, eller magasinen. Här har man hittat stora lerkärl som rymde upp till 200 liter. Här förvarade man olivolja, oliver, spannmål och andra livsmedel. De tillverkas faktiskt än idag!

Lagerbyggnaden/Magasinet.
Kikar ni noga kan ni se en kruka på bilden!


Piano Nobile (nobla salen) var nästa givna stopp på den här lilla turen genom Knossos. Evans gav rummet dess namn då han trodde att den kunde ha tjänat som representationsvåning för de antika minoiska kungarna. Väggarna pryds av de fantastiska freskerna (kopior såklart) som föreställer skuttande och dansande tjurar. Det här är de mest kända bilderna från Knossos. Jag hade förväntat mig ett ganska stort rum, när det ändå heter nobla salen, men se det är det inte. Det var till och med så att vår lokalguide stod och höll vakt för att ha koll på när det var fritt fram för vår grupp att gå in där och då sedan mota bort andra grupper som ville in, medans vi var där! =)

Nobla rummet
Nobla rummet

Inte helt oväntat var nästa stopp ute på centralgården. Alla minoiska palats är uppförda runt en centralgård. Det här var mittpunkten i byggnadskomplexet och användes förmodligen både för ceremoniella ändamål som vid kungliga audienser. Härifrån har man en vidsträckt panoramautsikt över dalen nedanför. Här passade även vår guide även berättade om Tronrummet, och självklart var jag tvungen att ta en titt på detta rum. Här ska det ju finnas en tron samt ett handfat som man då tror ha använts för rituell tvagning. Det är ju bara det att alla ska ju in i det här Tronrummet och kika så det var en lååång kö in...

Utsikt från centralgården.
Snett och vint som vanligt när jag fotar! =)
Kön till tronrummet, och del av centralgården
Tronrummet med handfatet

På väg mot nästa stopp var drottningens gemak så passade vi på att säga hej till självaste kung Minos! Ja, han finns där avbildad på en fresk på en av väggarna. För att kika in i drottningens gemak så var det återigen en lååång kö. Ibland fattar jag inte varför jag måste stå i de här köerna... Men har guiden sagt till oss att kika på delfinfreskerna så får jag ju göra det! I drottningens gemak fanns det även bad och till och med en toalett med rinnande vatten. Fint skulle det vara... =)

Låt mig presentera: kung Minos!

Drottningens gemak med delfinfresken

Sista stoppet innan vi fick lite fri tid, vilket för vår del blev ett toabesök och besök i museishopen, så stannade vi till vid norra ingången och även platsen för amfiteatern. Så klart att Knossos skulle ha en egen amfiteater!

Typ här låg då amfiteatern...

Men hur var det nu med Daidalos labyrint? Fanns/finns det någon sådan under palatset? Betänk att det här stället hade 1200 rum  (eller 1500 som guiden sade), och är på 20 000 kvadrameter... Det är ett myller av gångar och rum längs hela palatset. Det kanske är så att själva palatset är labyrinten...

Det var såklart kul att få komma till Knossos. Framför allt efter allt syrran berättade förra året. Men, det var ganska varmt när vi var där, vilket gjorde att jag inte riktigt orkade lyssna på allt vår guide berättade. Ytterligare en miss, enligt min mening, var att våra två reseledare/guider förmodligen inte pratade med varandra innan guidningen började med hur mycket de hunnit med på bussresan till Knossos, för vi i bussen från Hersonissos blev bara inkastade med att här i västra ingången så förekom de ceremoniella riterna... Vi fick inte veta när palatset byggdes och så. Visst jag kunde ha hojtat till, men då jag redan visste detta så struntade jag i det... Vi i vår buss fick bara höra talas om Daidalos labyrint väldigt snabbt innan vi klev av bussen, så när vår guide på Knossos då i slutet säger att ja det kanske är så att det är palatset i sig som är labyrinten, så hade vi ju inte hört hela storyn... Men, det är petitesser. Summa summarum så var det helt klart kul att få se den här platsen.

Inga kommentarer: