torsdag 21 juli 2011

Tryckerimuseet

En liten pärla bland Grännas besöksmål är onekligen Tryckerimuseet! Jag, I och A på jobbet var inbjudna av Olle som driver det lilla museet på Brahegatan, och jag tror nog vi alla såg fram emot detta museum. Jag hade redan tänkt att besöka det, men sen så ska man ju "komma ihåg" att göra det med, så det var ju tur att Olle bjöd in oss.

Museet visar som namnet kanske antyder, tryckerikonstens historia, från Johan Gutenbergs tid (1400-talet) till idag! Och här finns många gamla "tryckerimaskiner" som faktiskt fungerar! Inte nog med att de fungerar, Olle använder fortfarande några av dem när han framställer trycksaker, som visitkort och tryck på papperskassar...I testar på boktryckarkonsten


Inne på Tryckerimuseet hittar man även en övningsaffär, med inredning, utbud och allt, från den tiden då det var en "handelsskola" i lokalen på 1950-talet! Även om jag absolut inte fanns på den här tiden, så var det riktigt spännande att få kliva in i affären. Det var kul att få se hur produkternas förpackningar har ändrats, och se produkter som man typ bara hört talas om, t.ex. raket-osttuben!


Har du vägarna förbi Gränna, så missa inte detta lilla, men naggande goda museum, efter att ha tittat på polkagristillverkning och förundrats över hur Andrée egentligen tänkte när han försökte flyga till Nordpolen med en luftballong! Det är väl värt ett besök.
Vill du veta mer om Tryckerimuseet besök hemsidan!
Öppet: Se fotot här ovan!
Entré: Fri entré (frivillig utgångsavgift)
Hitta hit: Brahegatan 28, centrala Gränna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint! Gjorde själv ett besök just där i går onsdag (och hittade denna blogg när jag i efterhand sökte på Gränna museum). Ska kika vidare i din blogg - du har säkert en del fina tips....

Jess

sportigajenny sa...

Jess: Välkommen!