tisdag 19 juli 2011

Kulturvandring i Röttle

På tisdagar under sommaren har man möjlighet att gå med på en Kulturvandring i Röttle by, strax söder om Gränna. I år (2011) är sista chansen den 2 augusti. Man samlas/börjar vandringen vid stora parkeringen i Röttle, för att sedan gå längs med Kulturstigen, lite drygt 1 km lång där vi får veta mer om Röttles historia, om Per Brahe d.y. och om Rasmus kvarn där vandringen avslutas!

Den dagen jag valde att vara med på vandringen var det mjölnare Kjell som tog hand om oss, och berättade allt och lite till om Röttles historia. Idag är Röttle en idyllisk liten by med många sommarboende. Men annat var det förr! Här har det funnits kvarnar sedan 1200-talet, och under 1600-talet fanns här vapen- och kruttillverkning, pappersbruk m.m.

Mjölnare Kjell
Nu var det mesta som vi fick höra av mjölnare Kjell "gamla" nyheter för mig, då jag redan hört en del av honom vid ett tidigare besök i Rasmus kvarn tillsammans med övriga sommaranställda i Destination Jönköping, samt att jag gått den här rundan vid ett tidigare tillfälle på egen hand, med en liten broschyr i högsta hugg! Men, det var ändå matnyttigt, och det är en helt annan sak att höra någon berätta och levandegöra historien istället för att bara stå och läsa sig till informationen! Och det är alltid kul att komma ut och röra på sig samt få träffa lite folk!
Småbåtshamnen i Röttle
På tur i Röttle
Den här gången hade vi tur, då vi fick tillfälle att gå in i Jerusalems kvarn, från tidig medelid, som brukar vara stängd. Jerusalems kvarn är faktiskt en av de äldsta medeltida byggnaderna som vi har i Sverige!

Vattenfallet i Röttle med Jerusalems kvarn

Jerusalems kvarn
Vandringen avslutas vid Rasmus kvarn från 1600-talet, som faktiskt fungerade som borrbruk från början. Det var Per Brahe d.y. som anlade borrbruket där man bl.a. tillverkade pipor till musköter! Byggnaden gjordes om till kvarn omkring år 1700 och var i drift fram till 1923. Efter att ha stått och förfallit några år, tog Grenna Hembygdsförening över kvarnen (1930), och genomförde flera renoveringar. Sedan 1979 återinvigdes kvarnen och man maler återigen mjöl på gammalt vis.

Rasmus kvarn är öppen tisdagar, lördagar och söndagar kl. 13-16 till och med 7/8 i år!
Rasmus kvarn

Rasmus kvarn
Hitta hit: Skyltat från rondellen vid södra infarten till Gränna!

Mer information hittar man på Grenna Museums hemsida.

Inga kommentarer: