måndag 11 juli 2011

Taberg

I samband med att vi som är sommaranställda på turistbyråerna i Jönköping, Gränna och på Visingsö var på vår studie-/utbildningsresa i Jönköping så besökte vi Miraklet i Småland, även känt som Taberg. Jag visste faktiskt inte så mycket om Taberg innan denna studiedag. Visst hade jag tjuvkikat lite på nätet, för att inte vara helt borta inför besöket. Vad jag inte hade en aning om innan var att man här har brutit malm ända från 900-talet och fram till 1890-talet. Med vissa uppehåll naturligtvis! Jag vet nu också att Taberg består av två toppar, den södra och den norra, och dessa når 343 respektive 341 meter över havet. Och Tabergs silhuett syns naturligtvis vida omkring.


Inför dagen hade vi fått ett litet program så vi skulle veta ungefär vad dagen skulle innehålla och där stod det att vi skulle ha bekväma skor och "oömma kläder" eller nåt sånt, och vi trodde alla att vi skulle få en visning inne i gruvan. Och när vi parkerade utanför gruvingången så var vi alla säkra på att så var fallet.

Tills chefen säger att vi ska ta trapporna vi ser framför oss och sedan gå upp till toppen! Chefen själv tar minibussen upp. Ja nån måste ju offra sig! ;) Vi trodde han skämtade. Men så var inte fallet. Så det var bara att börja knata upp för trapporna. Och redan när vi hade avklarat dessa kände jag hur mjölksyran gjorde sig påmind i alla mina benmuskler...

Som "tur" var så var det inte trappor ända upp, utan det går en vandringsstig uppför hela berget. Ja det finns faktiskt fyra-fem olika leder på Taberg. Vi följde masugnsstigen upp. Dock blev vi lite förvirrade en kort stund när vi kom till ett "vägskäl" men det fanns inga vägvisare som visade åt vilket håll vi skulle. Vi upptäckte dock ganska snart att vi hamnat lite fel. Men var snart på rätt köl igen!

Efter en promenad på 20-25 minuter var vi äntligen, både svettiga och trötta, uppe på Tabergstoppen! Utsikten är det naturligtvis inget fel på. Men vi hade alla svårt att riktigt njuta av den, eftersom vi var trötta efter bergsvandringen. Inte var vi beredda på det heller!

Uppe på Tabergstoppen finns det en kaffestuga (som jag självklart missade att fota) och en minigolfbana, eller rättare sagt en äventyrsgolfbana. Och så en fantastisk utsikt då. Tyvärr var det lite molnigt denna morgon/förmiddag som vi var uppe på toppen så den var inte lika fantastisk som den kan vara!Hitta hit: Taberg ligger 13 km söder om Jönköping. Från E4 ta avfart Torsvik Norra och kör mot Taberg, följ skyltning till Tabergs topp eller till Gruvan. Det finns även både busshållplats och tågstation i Taberg, alldeles i närheten av gruvan.

Öppet: Toppstugan (kaffestugan) dagligen 10-21 (sommartid i alla fall)
Äventyrsgolfen dagligen 10-21 under sommaren
Gruvan har gruvvisningar juni-augusti, tisdag och torsdag kl. 18 samt lördag och söndag kl. 14

Mer information om Taberg hittar du här!

Inga kommentarer: