söndag 31 juli 2011

Alvastra klosterruin

Vid foten av Omberg i Östergötland, hittar vi idag resterna av Sveriges första och största munkkloster, Alvastra kloster. Det var munkar från Cistercienserklostret i Clairvaux som 1143, kom hit på inbjudan av drottning Ulvhild, maka till kung Sverker den äldre.

Klostret blomstrade i nära 400 år, och själva hjärtat i anläggningen var kyrkan som är byggd av kalksten från Borghamn på Ombergs norra sida. Från Alvastra utgick tre nya munkkloster: Varnhem i Västergötland (1150), Julita i Södermanland (1160) och slutligen Gudsberga i Dalarna (1477).

I samband med reformationen på 1500-talet upplöstes klostret och egendomen ombildades till Alvastra kungsgård. Idag återstår det bara ruiner av det ståtliga klostret delvis p.g.a att man tog stenar från klostret för att ha som byggnadsmaterial till andra byggen, som t.ex. Vadstena slott och och till Per Brahes Visingsborg på Visingsö!

Jag blev faktiskt riktigt positivt överraskad av Alvastra, även om det "bara" är lite ruiner kvar. Jag trodde inte det skulle vara så "mycket" kvar. På flera ställen där jag besökt ruiner av kloster, slott eller kyrka, är det små låga grundmurar kvar, men här fick jag ju se tydliga spår av de olika rummen, och rejäla valvbågar! Och det bästa av allt var nästan det lite halvdåliga vädret. Visst vill man ju alltid ha bilder med blå himmel, men jag tycker nog att dimma eller att regnet hänger i luften gör atmosfären lite speciell vid ruiner (och gamla gravfält), det blir liksom lite mer mystik över det hela då!

Vill du veta mer om Alvastra kloster, besök då Riksantikvarieämbetets hemsida!

Öppet: Alvastra klosterruin är öppet året om, dygnet runt

Entré: Fri entré

Hitta hit: Alvastra kloster ligger ca 10 km norr om Ödeshög, utmed väg 50 (turistvägen) som går mellan Ödeshög och Vadstena. Det är skyltat från väg 50.

Inga kommentarer: