torsdag 7 juli 2011

Läckö Slott

Längst ut på Kållandsö hittar vi Läckö Slott. Detta vackra barockslott vid Vänerns strand, starkt förknippat med Magnus Gabriel De la Gardie har faktiskt medeltida ursprung. Det var Skarabiskopen Brynolf Algotsson som 1298 lade grunden till en befäst borg här. Efter reformationen upphörde Läckö att fungera som biskopsborg och Gustav Vasa tog över borgen. Slottet for under lång tid illa av vanvård, men under slutet av 1500-talet gjordes en del reparationer och förbättringar av slottet.

1615 fick Jacob Pontusson De la Gardie slottet i förläning och nu återfick slottet sin betydelse. Jacob påbörjade stora om- och tillbyggnader av slottet, men det är tack vare hans son, greve Magnus Gabriel De la Gardie som vi idag kan njuta av det vackra, vita barockslottet.

Slottet är öppet för besökare under maj-september, och inne i slottet får man se tidstypisk barockinredning med möbler, målningar, vävda tapeter... Lite väl pråligt för min smak, och det var kanske tur att jag inte levde under barocken, men hade man ett slott under denna period, så var det på detta sätt man inredde det! Tyvärr är det fotoförbud inne i slottet, så jag har inga bilder att visa, utan vill man se hur det ser ut, får man helt enkelt göra ett besök!

Slottet inrymmer en skattkammare fylld med lyxföremål från svensk stormaktstid. Magnus Gabriel De la Gardie anses vara den som införde lyxen i Sverige och vad passar då bättre än en rejäl skattkammare sitt slott? Det sägs att skattkammaren på Läckö Slott är en av de mest föremålsrika utställningarna i sitt slag.

Under stormaktstiden var jakten en exklusiv nöjesform för de högsta samhällsskikten, och självklart sysslade man med detta på Läckö Slotts ägor, och i rustkammaren kan man nu se en stor variation av skjutvapen.

Självklart har Läckö Slott en egen slottskyrka. Kyrkan som uppfördes mellan 1655-1668 av Magnus Gabriel De la Gardie, används än idag och den är mycket populär för dop och bröllop.

Läckö Slott
Platsen är perfekt för medhavd picknick, men här finns både restaurang och café för den som inte vill eller orka bära på sin egna mat/fika! Blir man badsugen finns det även liten badplats nedanför slottet.
Rest från midsommarfirandet!
Jag vet att när vi syskon var små så åkte vi till Läckö Slott, minst en gång per sommar. Om vi inte hade turen att få en stuga på Bokenäs över midsommar, så hamnade vi ganska ofta på Läckö istället. Jag minns dock aldrig att vi var inne i slottet. Någon gång ska jag fråga mamma och pappa hur det kommer sig att vi ofta åkte iväg på sådana här utflykter, men att vi aldrig liksom gick in. Var pappa snål, ointresserad eller trodde han att vi barn inte skulle uppskatt det hela? Kanske är det därför som jag "nu" inte kan få nog av gamla slott, kyrkor och borgar osv? Åkte mamma och pappa omkring i "närområdet" med oss barn, men var det bara för att väcka vår egen nyfikenhet för att vi nu i vuxen ålder själva ska stilla den? I så fall gjorde våra föräldrar ett riktigt bra jobb! Och fortfarande ser jag till att åka till Läckö Slott minst en gång per säsong!

Mer information om Läckö Slott hittar du här!

Öppet (2011): (1/5-10/6 11-17, enbart öppet för guidade visningar varje hel timma)
12/6-28/8, dagligen 10-18, guidade visningar varje hel timma 11-17
29/8-30/9, enbart öppet för guidade visningar varje hel timma 11-15, helger även kl. 16.

Entré: Lågsäsong (1/5-10/6, 29/8-30/9) Vuxen 60 kr, barn och ungdom upp till 26 år 30 kr.
Högsäsong (12/6-28/8) Vuxen 80 kr, barn och ungdom upp till 26 år Fri entré!
I entrén ingår slottet, trädgården, utställningar och guidning.
OBS! Parkeringsavgift på 30 kr som betalas i P-automat.

Hitta hit: Kör till Lidköping, härifrån är det skyltat!

Inga kommentarer: