måndag 22 november 2010

Kalmar Slott

Nu i helgen var jag på kortvisit i Kalmar, och det "första" man ser när man rullar in på tågstationen i Kalmar, är Kalmar Slott! "Kalmars mest omoderna sevärdhet. Inga förändringar sedan 1592." står det på slottets hemsida! Ganska kul slogan tycker jag, med tanke på att det är Kalmars mest besökta sevärdhet!

Den gamla "Vasaborgen" i centrala Kalmar har spelat en stor och viktig roll, inte bara i Kalmars historia utan i hela Norden! Fram till 1658 gick den svensk-danska gränsen bara några mil söder om Kalmar och då var det viktigt för Sverige att ha en försvarsanläggning här. Det var också här som den s.k. Kalmarunionen bildades 1397 av Drottning Margareta, så Erik av Pommern kröntes till kung över Sverige, Norge och Danmark.

Idag är Kalmar Slott ett vackert renässansslott, och det kan vi tacka Gustav Vasa och hans söner, men framför allt Johan III för. Slottets historia sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet då ett runt försvarstorn (kastal), byggdes. Allteftersom behovet ändrades så växte slottet...

Efter freden i Roskilde 1658, förlorade slottet sin roll som gränsfästning, och det fick då en helt annan roll, som magasin, kronobränneri och fängelse! Under 1700-talet och början av 1800-talet förföll slottet kraftigt. Men, i mitten av 1800-talet började man "förstå" slottets historiska värde och 1850 startade den allra första restaureringen. Sedan har man fortsatt, att vi idag återigen kan njuta av dess prakt!
Slottet är öppet för besök året om, men vill man besöka slottet under lågsäsong, så gå in på hemsidan för att kolla när det är öppet! Vallarna runt om slottet är öppet året om under hela dagen! Men man saltar, skottar eller sandar inte, så det kan vara lite trixigt att ta sig upp på vallarna vid snö och is. Detta upptäckte jag i mars 2010, när jag prompt skulle upp på vallarna, för att uppleva slottet i snöskrud. Det gäller ju att passa på!

Jag rekommenderar varmt en guidad tur inne på slottet, visst funkar det att gå på egen hand och läsa informationsskyltar, men slottet blir mycket mer levande med en guide som berättar om slottet och vad som hänt innan för väggarna. Och utanför med för den delen!

På Kalmar Slotts hemsida hittar du mer info om slottet, dess öppettider, entréavgift och annat smått och gott!

Hitta hit: Kalmar Slott ligger i centrala Kalmar, alldeles i närheten av tågstationen. Skyltat.

Inga kommentarer: