onsdag 26 juli 2017

Garpedansberget

Pingsthelgen 2017 åkte jag, syrran och hennes C till Västervik med husbilen. På den här resan hade vi bestämt att var och en av oss skulle få bestämma en grej/plats som vi ville se/besöka. Garpedansberget var syrrans önskemål, och vi passade på att besöka det när vi var på väg till Norrköping för att se på lite fotboll. Syrran hade läst att det ska finnas en skulpturpark med bl.a. troll och älvor.

Garpedansberget, hittar du i Gamleby norr om Västervik, och är ett 80 meter högt berg med underbara vyer över Gamleby. Här har konstnären Jan Pol (Jerzy Przbyl) skapat en skulpturpark utmed en 300 meter lång bergvägg. Längs med bergväggen hittar du skulpturer föreställande figurer från lokala sägner. Här finns troll, nymfer, tomtar, lindormar, älvor och drakar m.m. De här figurerna smälter samman med naturen och bildar en händelserik gång längs berget. Det är stora och små figurer vart man än tittar! Allt som allt finns här 87 stycken fantasivarelser.

Det här är ett mycket trevligt besöksmål för både barn och vuxna, men det är en brant backe upp innan man kommer till "Garpes Vänner". Vi trodde inte på texten på informationsskylten vid "ingången", men den stämmer verkligen.


Väl uppe på toppen finns det flera utkiksplatser och ett lusthus med en underbar vy över Gamleby och Gamlebyviken. Här finns även flera picknickbord där du kan njuta av din medhavda fika. Så långt tänkte ju inte vi...


Vem är/var då Garpe? Jo men det är ju jätten som bor i berget...

Senaste besök: 4 juni 2017

Hitta hit: Norr om själva Gamleby centrum. Adressen till parkeringen är: Loftagatan 21, Gamleby

Inga kommentarer: