söndag 2 juli 2017

Basílica de Nuestra Señora de Pino

Ett av stoppen på utflykten "Kontinent i miniatyr" var i Teror. Den här orten är Gran Canarias religiösa centrum. Det var här som jungfru Maria en gång visade sig en tall! Målet med stoppet i Teror var Basílica de Nuestra Señora del Pino. Kyrkan är uppkallad efter "Vår Fru i tallen", som senare blev Gran Canarias skyddshelgon. Vi hade inte så mycket tid på det här stoppet, så vi hann inte riktigt utforska resten av centrum.


Legenden säger att madonnan uppenbarade sig för några herdar år 1481 i toppen av en tall! Denna tall ska ha stått vid platsen för dagens kyrka, och sedan dess spelar Nuestra Piño del Pino (Tallens madonna) en viktig roll i befolkningens vardagsliv och historia på Gran Canaria. 1914 blev hon utnämnd till öns skyddshelgon av påven Pius XII. Samtidigt blev då Teror med sin helgedom öns religiösa centrum. Pilgrimer har vallfärdat hit ända sedan 1500-talet.

Den 8 september varje år firas La Fiesta de la Virgen del Pino (Vår fru av tallens högtid), då mängder av pilgrimer kommer från hela ön till Teror för att hedra madonnan. Firandet brukar pågå i en vecka. Festens höjdpunkt är processionen på kvällen den 8 september, då lokalbefolkningen offrar nyskördade grödor till sitt skyddshelgon.

Kyrkan som ligger vid torget, Plaza del Pino, började byggas 1767, men den har restaurerats flera gånger. Den nuvarande kyrkan är en treskeppig basilika, med brutet tak. Fjorton valvbågar hålls upp med pelare och pilastrar. Kyrkans framsida har tre dörrar och på sidorna finns ytterligare två ingångar. Kyrkan har stora fönster och glasmosaik som illustrerar rosenkransens mysterium. Den ursprungliga har ersatts två gånger och successivt svällt ut till den väldiga byggnad vi ser idag. Det åttkantiga tornet fanns på 1600-talet, men det torn vi ser idag är en kopia från 1767.


Det finns mycket intressant att se på när man kommer in i kyrkan. Huvudattraktionen är utan tvekan madonnan på en silvertron. Madonnan på silvertronen hittar man i skattkammaren (kapellet), en trappa upp i kyrkan. Utöver madonnan finns här en märklig samling gåvor från troende människor, däribland troféer och medaljer, sedlar och mynt från hela världen och mängder av fotbollsprylar med autografer från spelare i öns olika lag. I ett annat rum kan man beskåda madonnans olika dräkter, där vissa är från 1700-talet. Hon bär en ny dräkt varje år under Fiestas del Pino. Madonnan är en gotisk träskulptur från slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet. Vid ett inbrott 1975 stals flera ädelstenar ur hennes krona, vilket fortfarande är ett känsligt ämne för lokalborna. Ädelstenarna har ännu inte återfunnits.Högaltaret är tillverkat av Nicolás Jacinto, i snidat mörkt trä, och betraktas som det främsta exemplet på rokokokonst på Gran Canaria. Altartavlan, som kröns av Marias silvertron och vars nederdel pryds av en fantastisk frontespis överglänser alla eventuella konkurrenter (för att citera min guidebok Topp 10 Gran Canaria).

I kyrkan finns en (kuslig) upplyst bild av Jesus på korset, från 1790. Det är ett av Luján Pérez främsta verk.

Ett annat mästerverk av Luján Pérez är statyn föreställande en plågad Kristus som står bunden vid en pelare. Denna staty snidades 1793 och betraktas, liksom Jesus på korset som ett av Lujáns främsta verk. Den kantas av statyer av Sankt Mikael och Jesu uppståndelse, även de från slutet av 1700-talet.
Denna staty får mycket uppmärksamhet i samband med påskprocessionerna varje år. Missa inte den fantastiska bilden av evangelisten Matteus med ett kors, och den praktfulla guldpläterade statyn av helige Ramón Nonato. Kyrkans modernaste staty är "Jesu hjärta", från början av 1900-talet.

Kyrkan har vackra fönster i målade glas och bland de främsta exemplen finns en bild av påve Pius XII från 1914, när Vår fru av tallen utnämndes till Gran Canarias skyddshelgon, och påven avlade ett besök här.


Kyrkan minst påkostade altare är kanske också det mest iögonenfallande, med en söndervittrad målning av själar som försmäktar i skärselden!

Det finns två reliker bevarade från kyrkans tidigare liv. Den ena är en stor vigvattenskål i sten från det ursprungliga kapellet (1500-talet), och som nu finns i skattkammaren. Den andra är ett kors snidat av trä från tallen där jungfru Maria visade sig.


Senaste besök: 28 mars 2017

Inga kommentarer: