tisdag 17 maj 2016

Den stora Amsterdamresan 2016, dag 4. Keukenhof.

Dag 4 på vår stora Amsterdam tillbringade vi på Keukenhof. Keukenhof är en blomsterpark som ligger i Lisse, strax söder om Amsterdam. Innan besöket på Keukenhof så trodde jag faktiskt att det var en tulpanpark. Men, här finns så många andra blommor än tulpaner. Självklart finns det tulpaner med...
En av ingångarna till Keukenhof
1949 kom 20 stycken blomsterlöksexportörer på en idé att bygga en permanent utställning med vårblommor. Syftet var att exportörerna skulle få visa sina hybrider och hjälpa den holländska exportindustrin... Keukenhof öppnade för allmänheten 1950 och är en av världens största blomsterparker. Redan första året kom det 236 000 besökare! Den är bara öppen två månader om året, så det gäller att planera in sitt besök. I år var den öppen 24 mars-16 maj. Här finns ca 7 miljoner handplanterade blommor, på 32 hektar. Jo, du läste rätt, ca 7 miljoner handplanterade blommor. Vilket hästjobb hos personalen på Keukenhof.


Namnet Keukenhof betyder köksträdgård och det här var platsen där grevinnan Jacoba van Beiren på Teyerling slott, som byggdes på 1400-talet, hämtade bl.a. frukt och grönsaker till sitt kök. 1641 uppfördes Keukenhofs slott på området. 1857 ändrades den gamla köksträdgården till en engelsk park, som utgör grunden till dagens blomsterpark.


Förutom att strosa runt i parken och bli helt överväldigad av alla blommor som finns i parken, så åkte vi en båttur som faktiskt går utanför parken, utmed kanalerna och tulpanodlingarna, och inte genom parken som jag faktiskt trodde. Det var en trevlig trots allt, och under turen fick man veta hela historien om tulpanodlingarna i Holland och om Keukenhof. Jag fick t.ex. vet att ordet tulpan, kommer från det persiska ordet tulipan, som betyder turban. Och tittar man noga på en tulpan, visst liknar den en turban... Det visar sig även att tulpanerna inte alls härstammar från Holland, utan från Persien... Där ser man.

En av tulpanodlingarna utanför Keukenhof.
Sett från väderkvarnen på Keukenhof
Det var inte så lätt att få till en bild från båtturen...
Utöver alla planteringar ute i parken, finns det flera paviljonger med olika blomsterutställningar. Man behöver inte gå hungrig eller törstig i parken då det finns flera restauranger och caféer inne i parken. Runt om i parken, men även utanför finns det souvenirshopar och det är svårt att motstå att handla något här! Det finns även en lekpark för barnen så man har tänkt på det mesta här. :-)

Här nedan följer ett gäng med bilder från Keukenhof. Enjoy!

 


 


Lite så här kände jag mig efter några timmar i parken.
Även om jag hade kunnat gå omkring där flera timmar till...Årets tema var: Storhetstiden.

I parken finns det även en labyrint.
Klarar man den, kommer man till en liten
utsiktspunkt.
Besöksdatum: 2 maj 2016

Inga kommentarer: