tisdag 23 juli 2013

Olidans kraftstation

Äntligen har jag varit på en guidad tur i Olidans kraftstation i Trollhättan. Jag har velat gå på en sådan i flera år, men aldrig fått det funka med när jag varit hemma i Trollhättan. Men, nu så!


Olidan är en av Sveriges äldsta vattenkraftsstationer och svenska statens första vattenkraftverk! Byggnaden som är byggd helt i röd granit smälter in fint in i omgivningen. När kraftstationen invigdes 1910 hade den fyra turbiner, vilket redan då var för lite! Så man byggde fyra till. Men, inte ens detta var tillräckligt, så man fick faktiskt bygga ytterligare fem turbiner. Men, elkraftsanvändningen ökade mer och mer, så man fick faktiskt bygga en helt ny kraftstation - Håjums kraftstation, en bit uppför fallet.

Anledningen till att man valde Trollhättan för ett vattenkraftverk är att orten låg bra till geografiskt och här hade Göta Älv en fallhöjd på inte mindre än 32 meter!

Efter att ha fått in 16 förslag på hur Olidansstationen skulle se ut kunde man till slut enas, och 1907 kunde kanalverkets VD Vilhelm Hansen sätta igång arbetet. Arkitekt för Olidan var Erik Josephson, som även ritat bl.a. Porjus vattenkraftverk.

Utsikt från Olidanstationen
Turbinerna till Olidan är självklart gjorda på Nohab, och turbinerna fraktades på järnvägen som dragits mellan fabriken och platsen för kraftstationen. För att sedan få ner turbinerna till själva stationen använde man sig av en bockkran, som fortfarande finns kvar!

Turbinerna är såklart gjorda på Nohab i Trollhättan


Under guidningen fick vi veta hur många kW-h som Olidan kan producera, men sån information har en tendens att inte fastna på mig. Vad jag däremot minns är att guiden sade var att Kopparklinten, som idag är en populär utsiktspunkt, egentligen byggdes under andra världskriget för att hålla koll på om fienden kom. För om fienden kom så var man säker på att Olidan skulle vara ett av de första målen som skulle bli bombade. För kan man bryta eltillförseln... Så vid Kopparklinten satt det spanare och man hade kanoner och sånt där. Man byggde även en balkong på Olidanstationen där man hade kanoner och satt och spanade, man täckte även in byggnaden i en filt och planterade träd på byggnaden, för att kamouflera det! Jag har också lärt mig lite om hur det går till när man producerar el... Först kommer vattnet in i en intagskanal, därefter forsar vattnet ner genom kanalen ner i själva Olidanstationen och så går vattnet igenom turbinen och där omvandlas vattnet till elektricitet...

 


Turbinhallen, med sina tretton turbiner


Har ni möjlighet att gå en guidad visning här så gör det. Det är en fantastisk historia som Olidan bjuder på!

Inga kommentarer: