tisdag 10 juli 2012

Gunillaberg

Utanför Bottnaryd (Jönköping), ligger Gunillabergs herrgård. Herrgården hade sin storhetstid under 1600-talet. Drottning Kristina använde herrgården som jaktslott, men 1642 förärade hon gården till Johan Printz.
Johan Printz var guvernör i den svenska kolonin New Sweden, nära Delaware. Man hade en fantastisk fantasi när det gällde att döpa kolonin till något! =) När Johan kom hem till Sverige igen blev han bland annat länshövding i Jönköpings län, och Gunillaberg blev hans residens. Gårdens namn kommer efter Johan Printz mamma Gunilla.


Jag besökte Gunillaberg i samband med att vi sommaranställda hade en studiedag "på fältet". Och det har var det besöket jag såg framemot mest på denna dag, då jag inte varit här tidigare, men fått en en del förfrågningar om på jobbet!
Och jag kan förstå att Tage Andersen blev förälskad i platsen när han kom hit första gången! Vilken fantastisk miljö. Överallt ser man skulpturer och installationer av Tage Andersen, och jag ville bara in i huvudbyggnaden för att se vad som fanns där inne! Om man förväntar sig att se hur man bodde på herrgården under typ 1600-talet så är man fel ute. Här finns inga sparade möbler från den tiden...
Nej, men de är i allra högsta grad en del av utställningen! I ett av sovrummen finns det till exempel en säng, och i badrummet så hittar man ett badkar och så vidare!

Sedan 2008 ägs Gunillaberg av den danske blomsterkonstnären Tage Andersen, och herrgården är öppen för besökare under hela sommaren, samt helger i september.


Här kan besökarna njuta av Tage Andersens utställning, konst, kultur, natur och magi, i trädgården som i den vackra huvudbyggnaden. Detär inte bara Tages installationer man kan ta del av, utan även internationella konstnärers.


Under sommaren kommer det även bli konserter och Royal Ballet in London kommer till Gunillaberg!På herrgården finns inte bara utställningar av olika slag utan även djur som kor, får, grisar, getter, höns och änder...

Öppet/tillgängligt: 2 juni-2 september, samt helger i september (2012)

Entré: 100 kr (2012)

Hitta hit: Skyltat från riksväg 40 mellan Borås och Jönköping

För mer information: www.tage-andersen.com

Inga kommentarer: