lördag 14 juli 2012

Bäckaby kyrkoruin

Högt uppe i Jönköpings Stadspark finns Bäckaby kyrkoruin. Det är ruinen efter Bäckaby gamla kyrka, som ursprungligen stod i Bäckaby utanför Vetlanda. Kyrkan som var en träkyrka uppfördes under medeltiden, de äldsta delarna var från 1320-talet, och ersattes av en ny kyrka i sten 1899.

Den gamla träkyrkan köptes av en privatperson, och den 31 augusti 1902, återinvigdes kyrkan på sin plats i Stadsparken i Jönköping.


Sent på fredagkvällen den 28 april 2000 totalförstördes kyrkan i en anlagd brand. Idag återstår bara grundmurarna av kyrkan. Man trodde ett tag att branden hade en koppling till satanism. Även om det inte återstår något mer än grundmurarna av den gamla medeltida kyrkan är det värt promenaden upp hit. Utsikten är inte att leka med om man säger så!Vad jag inte hade räknat med, var den perfekta platsen att tjuvkika på J Södras matcher på! Härifrån ser man rätt in i Stadsparksvallen. Visst, det är väl inte någon närbild precis, men vilken överblick av spelet man måste ha härifrån! Det är nästan värt att ta promenaden upp på kullen...


Öppet/Tillgängligt: Året om. Backigt att ta sig upp om man kommer från Lekplatsen i Stadsparken. Det finns en parkering i närheten av Bäckaby kyrkoruin, men jag är inte helt säker på hur man kommer dit! ;)

Hitta hit: Från Lekplatsen i Stadsparken, följ skyltarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man går dit på sina två ben man har längs kroppens ena ände

sportigajenny sa...

Anonym: Det har du ju förstås helt rätt i. =)