lördag 23 juni 2012

Gammelstad kyrkstad

Gammelstad kyrkby i Luleå är ett av de "måsten" som du och C ska bocka av på er Sverigeresa i sommar kära syster! Jag ska försöka att inte pracka på er för många kyrkor, men den här platsen är riktigt häftig, så den tycker jag inte ni ska missa.

Gammelstad kyrkstad har en lång historia. I det glest befolkade Norrland var det långt till kyrkan, därför växte det upp små "kyrkbyar" runt många norrländska kyrkor. Där övernattade folk i samband med de obligatoriska kyrkhelgerna. Kyrkplatserna blev även viktiga mötesplatser där man bedrev handel, sammanträdde på ting och inte minst utbytte skvaller och information.


Idag återstår 16 svenska kyrkstäder, men ingen är lika stor och välbevarad som Gammelstad i Luleå. Här finns över 400 stugor kring Nederluleå kyrka, som är Norrlands största medeltida kyrka. Den nuvarande kyrkan i gråsten tillkom under 1400-talet. Kyrkans bogårdsmur har kvar sina medeltida stigluckor.


Det här är platsen där Luleå grundades, och växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Staden flyttade sedan på 1600-talet, och det var då man i folkmun började kalla den här platsen för "Gammelstad".


Sedan 1996 är Gammelstad kyrkstad upptagen på UNECO:s Världsarvslista, och motiveringen lyder:
"Gammelstads kyrkstad är ett enastående exempel på den traditionella kyrkstad som finns i norra Skandinavien. Den illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö."
(Från
 www.lulea.se/omkyrkstaden/ )

Kyrkstaden lever fortfarande upp några gånger om året, precis som förr, till exempel vid persmäss, helgen efter midsommar.


 Hitta hit: 11 km nordväst om Luleå, vid väg 97.

Inga kommentarer: