tisdag 26 juni 2012

Frösön

Här kommer ännu ett inlägg tillägnat min syster, och vad jag tycker hon ska se på den berömda Sverigeresan. Såklart ni ska åka till Frösön vid Östersund. En gång (under forntid och medeltid) säte för ting, kungsgård och marknad.
Här finns bland annat Sveriges nordligaste runsten. Mer om den kan du läsa här i bloggen.

Frösöstenen
Här på Frösön har det funnits en kyrka sedan 1100-talet, men en förödande brand 1898 lämnade bara grundmurarna kvar. Man beslutade sig för att återuppbygga kyrkan på de gamla murarna, men inte förrän 1898. Lyckligtvis kunde alla interiörer räddas från branden. Interiören motsvarar på ett ungefär den gamla interiören innan branden.
Frösö kyrka är en av Sveriges populäraste vigselkyrkor, den storslagna utsikten är en av orsakerna.
Frösö kyrka
Klocktornet, från 1754.
Storklockan är från 1300-talet.
Lillklockan från 1700-talet.
På kyrkogården ligger Vilhelm Petersson-Berger begravd, det var han som skrev "Vid Frösö kyrka" och "Sommarsång", bland många andra verk.
Wilhelm Peterson-Bergers grav.
Ber om ursäkt för den sneda bilden
Alldeles i närheten av Frösö kyrka ligger Wilhelm Petersson-Bergers älskade "Sommarhagen". Här skrev han många av sina verk. Huset är idag öppet för besökare under sommaren, och det ser ut som när han gick bort 1942.
Sommarhagen är influerad av nationalromantik, jugend, engelsk villastil med mera, och skapades i nära samarbete med Wilhelm Petersson-Berger, Per Benzon (arkitekt), Anton Paulsson (byggmästare) och Paul Jonze (k.onstnär).
Sommarhagen.
På grund av kort om tid så hann jag inte
få till nån riktigt bra bild...

Utsikt från Sommarhagen
(eller från Frösö kyrka, minns inte riktigt)
Här på Frösön fins ett utsiktstorn, och från 483 meters höjd har man milsvid utsikt över Jämtland. Tyvärr så har jag inte varit uppe i tornet så jag kan inte bekräfta att det är en fantastisk utsikt. Men, det får väl ni ta och kolla upp! ;) Jag har dock kollat upp så jag vet att det finns både trappa och hiss upp!
På norra delen av Frösön finns Frösö Zoo, med mer än 700 djur av nästan 100 arter. Har du tur får du syn på Storsjöodjuret där ute i Storsjön. Har du otur, är det bara din egen spegelbild du ser! =)
När ni ändå är på Frösön kan/bör ni stanna till nån timme eller två och kolla in Östersund. Kanske ni hittar sushihaket, där en viss George Clooney käkade, när han var i stan för att filma "The American"!

Inga kommentarer: