lördag 6 augusti 2011

Bergs Slussar

Ytterligare ett stopp på vår (min och syrrans) Östgöta-resa. Och det här var faktiskt ett önskemål från syrran!

Här vid Berg finns de berömda "Bergs slussar" med totalt nio slussar som ska passeras för att bemästra höjdskillnaden mellan sjön Roxen och Göta Kanal. De mest berömda slussarna här kallas för Carl-Johans slussar och består av sju sammanlänkande slussar och här är nivåskillnaden 18,8 m mellan den översta slussen och Roxen. Förutom Carl-Johans slussar finns det två stycken så kallade dubbelslussar (Oscars slussar och Bergs slussar). Bergs slussar är Göta Kanals största sevärdhet och lockar tusentals åskådare varje år. Och det är sannerligen ett skådespel att se en slussning. Och det är ju onekligen lite kul att se på folk som inte är så vana vid slussning om jag säger så!

Nu var inte jag och syrran speciellt intresserade av själva slussningsprocessen, för den har vi sett x antal gånger hemma i Trollhättan, utan det var mer att få se själva slusstrappan med sju slussar! Tyvärr lyckades vi inte få en lika bra bild som man kan se i alla turistbroschyrer, men vi är nöjda nog med att ha sett dem i verkligheten!Öppet/tillgängligt: Göta Kanal är öppen för trafik 2/5-2/10 (2011). Själva slussarna går att se på året om.

Entré: Parkeringsavgift. Minns dock inte vad timpriset var.

Hitta hit: Ca 10 km norr om Linköping. Skyltat från E4:an, avfart 112 Göta Kanal Bergs slussar. Nu kom inte jag och syrran från E4:an, då vi varit vid Vreta Kloster först och vi (jag som körde) blev faktiskt lite osäker på vart vi skulle köra när vi kom in i Berg. Visst var det en skylt med "sevärdhetskringla" som det stod Göta Kanal på, men inget om Bergs slussar. Men vi tänkte logiskt och antog att det var mot den skylten vi skulle köra... Och vi hamnade rätt.

Inga kommentarer: