söndag 18 mars 2012

Grenna Museum

Den här gången gick turen till Grenna Museum, eller Andréemuseet som de flesta frågar efter när de kommer till oss. Men, rätt ska vara rätt, och sedan 2002 då man flyttade in i de nuvarande lokalerna så heter museet Grenna Museum - Andréexpeditionen - Polarcenter. Namnet syftar på museets olika delar. Ja, lokalhistoria, fynden från Andréexpeditionen, och så den delen som handlar om olika expeditioner i Arktis och Antarktis.
Grenna Museum
Det här inlägget kommer att handla om den lokalhistoriska utställningen. Alltså det man möts först av när man löst entrébiljetten.

I den lokalhistoriska utställningen får man veta mer om traktens historia, tyngdpunkten ligger på Grännas historia, från forntiden och framåt. Det första man möts av är just Gränna i förhistorien och medeltiden.

Riddarhjälm
Man kommer sedan in i "grevskapshörnan" där man möts av drabanten, grevens egen livvakt. Här kan man se en film om uppförandet av Visingsborg på Visingsö och branden som ödelade slottet. Här finns även modeller över grevskapets tre slott.

Drabanten

Modell över Visingsborgs slott

Efter "grevskapshörnan" möts vi av Gränna innanför "tullarna", här står Amalia Eriksson i sitt kök med sina polkagrisar. Vi får veta mer om fotografen Calla Sundbeck. Intill Amalia Erikssons kök finns en liten filmhörna, där man kan se journalfilmer om Gränna.
Amalia Eriksson

Calla Sundbecks fotoateljé
Därefter kommer man till avdelningen där museets tillfälliga utställningar huserar. Just nu är det utställningen "Insamlat" som är aktuell. Här har man rotat fram föremål insamlade av Grenna Hembygdsförening 1912-1976, med anledning av föreningens 100-årsjubileum i år.

"Insamlat"
Man kommer sedan till en modell av ångaren Per Brahe, som förliste utanför Hästholmen, en bit norr om Gränna, 1918. Med på ångaren var den kände konstnären John Bauer och hans familj. Här visas en dokumentär om just förlisningen. Intill ångaren kan man se en dokumentär om pimpelfiske på Vättern.

Ångaren Per Brahe
Den lokalhistoriska utställningen "avslutas" med en liten utställning om turismens början i Gränna och om de människor som till följd av krig och förföljelse tvingats fly, och som befunnit sig i trakten som fångar eller på flykt.

Utställning om turismens början

"Turistbroschyr"

Utställning om de som inte egentligen valt att vistas i Gränna
Man tar sedan trappan ned till Andréeutställningen och Polarcenter, ja det finns en hiss för den som inte klarar att gå i trappor. Men, den delen tar jag i nästa inlägg!

Öppet: Dagligen, året om. Stängt: julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen

Entré: Vuxen: 50:-, Student: 30:-, Pensionär: 30:-, Barn 7-15 år: 20:-, Familj (2 vuxna & 3 barn): 120:-, Barn under 7 år: Gratis

Tillgängligt: Ja, hiss finns.

Inga kommentarer: