måndag 19 mars 2012

Grenna Museum - Andréexpeditionen

Den 18 oktober 1854, föddes Salomon August Andrée i Gränna. Denna man hade två stora intressen i livet; teknik och ballongflygning. Han fick för sig att flyga till Nordpolen i en vätgasballong. Ingen hade ju varit där tidigare... Till sin hjälp i denna expedition hade han Knut Fraenkel och Nils Strindberg. Den 11 juli 1897, lyfte ballongen, Örnen, med de tre männen, med riktning mot Nordpolen.

Det gick dock inte direkt som Andrée hade tänkt sig. Efter att ha varit i luften tre dagar, var man tvungen att nödlanda på isen, och börja vandra tillbaka mot civilisationen. Mer tänker jag inte berätta om Andréexpeditionen... För jag vill ju att ni ska göra ett besök på museet! Fast jag misstänker att ni vet hur det gick.

Grenna Museum hittar man på Kulturgården, som finns alldeles mittemot huset där Salomon August Andrée föddes.

Huset där Salomon August Andrée föddes
Byst över Salomon August Andrée
Det första man ser när man går ner för trappen, efter att ha sett den lokalhistoriska utställningen på museet, mer om det kan du läsa i föregående inlägg, är en modell av Andréexpeditionens ballong, Örnen. Den här kopian/modellen av Örnen användes i filmatiseringen av "Ingenjör Andrées luftfärd", om jag inte minns helt fel!
Andrée och Nils Strindberg i Örnen.
Alldeles i början av utställningen finns museets biograf, här visas en kortversion, ca 15 min av filmen "Ingenjör Andrées luftfärd. Väl värd att se faktiskt.
Bion
Efter att ha sett filmsnutten, kan man gå in bland de stora veporna med bilder på personerna, som direkt eller indirekt, var delaktiga i Andréexpeditionen. Här kan man läsa lite mer om personerna.


Sedan är det bara att strosa omkring bland montrarna och titta på fynden från Vitön. Här finns deras kläder, en kamera, vapen, matburkar, ja till och med en champagneflaska hittades i deras sista läger. Bland fynden hittade man även små cylindrar med filmrullar i, man lyckades framkalla en del av dessa, och på en av väggarna kan man se kopior av expeditionens foton.

Här finns även två datorer, en där man kan läsa ur Andrées dagbok, och en där man kan se bilder från Danskön och Vitön, expeditionens startplats, och där kropparna återfanns 1930. Intill modellen/kopian av finns två bildskärmar där man bl.a. kan se jordfästningen av kropparna.
Champagneflaska hittad på Vitön

Fynden från Vitön

Kläder som bars av expeditionens deltagare

Andréexpeditionens vapen

Andréexpeditionens båt

Andréexpeditionens egna foton
Även nere i Andréeutställningen och Polarcenter förekommer det tillfälliga utställningar. Just nu visas "Andrée i konsten". Den handlar precis om vad det låter som, konstnärer som "tolkat" Andréexpeditionen.

Andrée i konsten.
Museet består av ytterligare en del, Polarcenter. Mer om Polarcenter kan du läsa i nästa inlägg!

Öppet: Dagligen, året om. Stängt: julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen.

Entré: Vuxen 50:-, Student: 30:-, Pensionär: 30:-, Barn 7-15 år: 20 kr, Familj (2 vuxna & 3 barn): 120:-, Barn under 7 år: Fri entré. (2012)

Tillgängligt: Ja, hiss finns.

Inga kommentarer: