fredag 3 juni 2011

Brahehus slottsruin

Häromdagen tog jag beslutet att besöka Brahehus slottsruin, strax norr om Gränna. Ruinen hittar vi uppe på bergskammen, och det finns två sätt att ta sig dit. Antingen med bil via E4:an, man stannar till vid rastplats "Brahehus" och sedan tar man gångvägen under motorvägen till ruinen. Eller så väljer man att gå upp för berget! Och då jag ju inte har tillgång till bil för tillfället så blev det en promenad uppför berget för min del!

Brahehus sett från Uppgränna by
Jag började med att cykla byn Uppgränna ca 3,5 km norr om Gränna (enligt Funbeat, där jag mätte sträckan). Här svängde jag av vid informationstavlan och ställde cykeln där, för att sedan ta mig upp för berget. Och det här är ingen promenad för den som har dåliga leder, eller för folk med barnvagn om jag säger så. Jag fick stanna vid ett par tillfällen för att "hämta andan". Men, det är lätt att hitta upp i alla fall, för det är bara att följa de orangea markeringarna. Bitvis är det (i mina ögon) riktigt tufft. Men det är mödan värd när man väl är uppe!

Gångstigen uppför berget
Brahehus började byggas 1638 av Per Brahe d.y., och var ett av tre slott i den slottstriangel han lät bygga i sitt grevskap Visingsborg (Gränna-Visingsö). De andra två slotten är Västanå slott strax söder om Gränna och Visingsborg på Visingsö. Brahehus stod klart på 1650-talet, och var tänkt att fungera som änkesäte åt hans hustru Kristina Katarina Stenbock, men hon avled innan bygget stod klart. Istället kom det att fungera som en "turistanläggning". Per Brahe bodde aldrig här, däremot när han hade fint besök, så lät han sig och sina besökare bli buren upp för berget till slottet. Vyn över grevskapet var (och är) hänförande. Brahehus har varit en ruin sedan 1708, då elden kom lös i byn Uppgränna, och det ville sig inte bättre än att elden tog sig ända upp till Brahehus. Tur i oturen så var Brahehus tömd på alla inventarier när elden gjorde Brahehus till en ruin.

Mitt mål var ju förstås att komma in i ruinen, men se det gick inte, för ruinen är stängd p.g.a restaurering av flyglarna. Åtminstone är det som är kvar av flyglarna täckt med blått nät för tillfället, och hela ruinen är avspärrad. Ruinen ska tydligen restaureras under en två-årsperiod, och ska inte vara klar förrän till hösten 2012. Så jag måste erkänna att jag blev lite besviken efter att ha cyklat i mer eller mindre konstant motlut i 3,5 km, kämpat i 30 min för att ta mig upp för berget, och så upptäcker jag att jag bara får beundra ruinen från utsidan. Men utsikten är det ju inget fel på, men för mig så var ju det liksom pricken över i:et, inte det jag eg var ute efter!
Utsikt från Brahehus mot Gränna
Öppet: I vanliga fall, året om. Fram till hösten får vi nöja oss med att beundra ruinen utifrån.

Hitta hit: Med bil - Ruinen ligger intill E4:an, strax norr om Gränna. Rastplats "Brahehus". Till fots: Vid byn Uppgränna finns en parkering intill "turistvägen" mellan Gränna och Ödeshög. Därifrån finns det en promenadstig uppför berget. Självklart kan den som har bil men ändå är sugen på en bergsvandring ställa bilen här och promenera uppför berget.

4 kommentarer:

Claes Björlin sa...

Tackar för denna trevliga information. Hittade denna sida då jag sökte information om vandringsleden upp till Brahehus. Åkte förbi i början av Juli med bil och det tog cirka 18 minuter för mig att komma upp. Utsikten är verkligen en bra betalning för mödan.

sportigajenny sa...

Claes: vad kul att informationen kom till nytta. Visst är det mödan värt när man väl kommit upp! Att det tog mig ca 30 min beror på att jag var tvungen att ha några fotostopp på vägen och att jag var i ganska dålig fysisk form. ;-)//Jenny

Chipet la gustavsson sa...

Hej jag tycker att det var bra information för bergsklätrare

sportigajenny sa...

Chipet la Gustavsson: kul att informationen är till nytta (även om inlägget har några år på nacken). :-)