fredag 27 maj 2011

Grännaberget

Grännabergets friluftsmuseum hittar man ovanför Gränna centrum, och detta var min första promenad/utflykt här i Gränna. För att komma dit tog jag trappan från södra parken, och enligt skylten intill trappans fot så står det att det är 243 trappsteg upp! Självklart tappade jag räkningen, så jag vet inte om det stämmer, men det får jag väl förmoda att det gör!


Och det är värt mödan då utsikten härifrån över Gränna och Visingsö inte går av för hackor. Man har även tänkt till, då det finns små "avsatser" där man kan sätta sig och pusta en stund om orken tryter och passa på att njuta av utsikten längs vägen! Om man nu inte orkar, eller faktiskt kan ta sig upp för trapporna så finns det en bilväg upp!


Tydligen har man haft problem med att folk kastar ner saker för berget, då man har satt upp sådana här skyltar längs med "utsiktsplatserna!


Från början fungerade Grännaberget som stadspark för Grännaborna, men från 1916 kom det att samlas alltfler byggnader i området. Tanken var att man skulle bygga upp något liknande som Skansen i Stockholm. Så man började flytta hit hotade byggnader från området.

Här hittar man bl.a. Röttlegården (bilden nedan), ett f.d. pappersmästarboställe vid pappersbruket i Röttle, strax söder om Gränna, som anlades av Per Brahe d.y. under 1600-talet. Röttlegården består av huvudbyggnad, loftbod och ett mindre uthus. Andra byggnader är bl.a. en klockstapel, visthusbod, soldattorp, marknadsbodar, kaptensboställe. Icke att förglömma är kaffestugan, med sina "världsberömda" räkmackor.



Öppet: Grännaberget är tillgängligt året om. Trapporna är dock avstängda vintertid. Kaffestugan är öppen varje dag maj-september 10-21. Husen är öppna när Kaffestugan har öppet.

Hitta hit: Till fots: ta Bergsgatan (gatan ovanför huvudgatan Brahegatan), från torget och promenera söderut, passera kyrkan och vidare en bit bort, vid södra parken hittar ni en skylt "Kaffestugan", där har ni sedan trappan upp. Självklart kan man gå längs med Brahegatan... Gå i så fall söderut, tills ni kommer till södra parken där Amalia Eriksson står staty, hon som började baka polkagrisar, gå igenom parken så har ni trapporna där. Med bil: Kör ut från Gränna (söderut), vid rondellen - den med en luftballong i mitten - kör mot Tranås. Efter ca 400 meter (enl. en kollega till mig, jag har inte kört själv än) så är det skyltat "Kaffestugan".

Inga kommentarer: