måndag 14 mars 2011

På genomresa i Blekinge

Den här "utflykten" blev till på en bilresa mellan Höör & Kalmar, och från början var det tänkt att vi bara skulle skulle köra rakt igenom landskapet längs med E22:an. Men hur kul är det? Inte alls om du frågar mig, och därför planerade vi in några stopp längs vägen.

Första stoppet blev i Mörrum, vid Mörrumsån, så vi stannade till vid Laxens Hus och tittade på forsen en liten stund. Några hoppande laxar fick vi dock inte syn på. Fast det hade bara varit grädden på moset, för forsen i sig var rätt häftig.

Nästa stopp var på syrrans önskelista, Karlshamn & Utvandrarmonumentet. Detta då hon en gång "för längesedan" var och såg på "Kristina från Duvemåla", och det är ju från Karlshamn som Karl-Oskar och Kristina åker med båten till det stora landet i väster! Själva statyn är gjord av Axel Olsson & man ser Karl-Oskar blicka ut mot havet & Kristina blickar bakåt. Utvandrarmonumentet finns i Hamnparken i Karlshamn.
Tredje stoppet var mitt önskemål; Amiralitetskyrkan & Gubben Rosenbom i Karskrona. Att örlogsstaden Karlskrona dessutom är ett världsarv gör ju inte saken sämre! Amiralitetskyrkan eller Ulrica Pia, efter Ulrika Eleonora d.ä. uppfördes i slutet av 1600-talet. Den röda träkyrkan har formen av ett grekiskt kors. Från början var det tänkt att den bara skulle vara tillfällig, & ersättas av en stenkyrka. Så blev dock aldrig fallet!
Kyrkans klockstapel från ca 1700 hittar vi en bort från kyrkan, i Amiralitetsparken. Arbetarna på varvet hade klockan som "riktmärke" så de visste när det var dags för rast & när man fick gå hem för dagen.

Framför kyrkan står Gubben Rosenbom med sin fattigbössa. För att stoppa i en slant lyfter man på hatten. Det är dock en kopia från 1956 som står här. Originalet hittar vi inne i kyrkan.
Rosenbom har faktiskt funnits i verkligehten! Historien säger att Mats Hindiksson Rosenbom, som var fattig, tiggde allmosor av ortsbefolkningen på en nyårsafton. Han fick en del supar, & blev rätt så berusad. När han tacksamt skulle buga för att tacka så tappade han hatten. Kaptenen som bjöd Rosenbom på supen, sade då att om man vill få ett tack från Rosenbom så får man själv lyfta på hatten. Detta tyckte Rosenbom var roligt & upprepade detta till nästa hus han knackade på hos. Detta tyckte dock inte galjonsbildhuggar Kolbe var roligt alls, utan slängde ut Rosenbom. Han ångrade sig dock & begav sig ut för att leta efter Rosenbom, utan att hitta honom. Kolbe & hans fru hittade Rosenbom dagen efter, utanför Amiralitetskyrkan, där han gömt sig dagen innan, ihjälfrusen. Kolbe byggde då en fattigbössa i trä intill kyrkan. Den ser precis ut som Rosenbom, & för att skänka pengar måste man lyfta på hatten. Än idag går pengarna till välgörande ändamål.

Vårt sista stopp innan vi kom fram till Kalmar blev vid fredsstenen i Brömsebro. Man har ju ända sedan "småskolan" hört talas om freden i Brömsebro 1645. Kanske inte att alla kommer ihåg just årtalet, men det gör ju jag! Så visst är väl ett stopp här på sin plats. Här gick gränsen mellan Sverige och Danmark fram till freden i Roskilde (1658). Själva minnesstenen är rest 1915.

4 kommentarer:

Anonym sa...

hej!
Jag försökte hitta nånstans att maila dig men gjorde inte det så skriver här.
Jag älskar din blogg och det känns som att vi har samma intresse! Jag har planerat att vandra nånstans på österlen och försöker googla tips och så men har svårt att hitta, kan du kanske hjälpa mig? Jag vill besöka stenshuvud och vandra uppför, men hade tänkt mig mer än bara så... Är det vackert på österlen även såhär års? tacksam för svar!
matileda.wennstrom@hotmail.com

sportigajenny sa...

Hej Matileda! Vad glad jag blir över din kommentar och att du gillar min blogg. =) Österlen är vackert året om, men jag gillar nog Österlen allra bäst före och efter den stora turistinvasionen! Jag ber att få återkomma med tips och idéer direkt till dig via mailen!//Jenny

Anonym sa...

Hej jag gillar din blogg! Ser att detta är ett gammalt inlägg men vill bara säga.. Ni missade ju Sölvesborg �� välkomna en annan gång! /Maria

sportigajenny sa...

Maria: Tack så mycket. Dessvärre går det ju lite upp och ner med inläggsskrivandet... Nästa gång jag är i Blekinge, blir det helt klart en tur till Sölvesborg! //Jenny