torsdag 30 december 2010

Källa Ödekyrka

Källa gamla kyrka, eller Källa Ödekyrka som den också kallas hittar vi i Källa på norra Öland. Kyrkan byggdes som försvarskyrka, dvs att förutom att man här skulle förrätta gudstjänster så skulle man härifrån skydda bygden, är från omkring 1170. Källa Ödekyrka har en spännande historia, och har även haft olika utseenden genom tidens lopp. Inne i kyrkan kan man se modeller av hur kyrkan sett ut! I mitten av 1800-talet ansåg man att kyrkan hade allvarliga brister, men det var för krångligt att åtgärda dessa, så man valde istället bygga en ny kyrka!

Den nya kyrkan invigdes i advent 1888, och efter det fick den gamla kyrkan börja förfalla. Trots detta beviljade riksdagen 1911 om anslag (pengar) till restaurering av den gamla kyrkan, sedan 1928 ägs Källa Ödekyrka av staten och förvaltas av Riksantikvarieämbetet.
Idag är kyrkan allt annat än öde, den lockar till sig stora skaror av besökare, som är nyfikna på kyrkan, som kanske inte ser ut som en kyrka egentligen. Det är även en mycket populär bröllopskyrka!

Vid första anblicken ser Källa Ödekyrka mer ut som ett "fast stenhus", som Glimmingehus på Österlen, än en kyrka, och det var faktiskt det som fick mig nyfiken på kyrkan, och "tvingade" med mig min kära syster, den där sommaren då jag precis skaffat körkort! Syrrans första ord när hon såg kyrkan var: "Vad ska vi kolla på detta för? Det är väl inget att se på? Det är ju ett stort stenhus... Hon ändrade sig i samma sekund som hon klev innanför kyrkporten, och nu anser hon att ett besök vid Källa Ödekyrka är ett måste när hon är på Öland! Och det tycker jag med.

Innertaket är borta i kyrkan, så man ser de olika våningarna...
Modeller av hur kyrkan sett ut genom tiderna...

Kyrkans interiör

Vill du veta mer? Titta då in på Källas egna hemsida!

Källa Ödekyrka är öppen under sommarhalvåret!
Hitta hit? Efter Ölandsbron, kör mot Borgholm och sedan vidare norrut. Skyltat från väg 136.

Inga kommentarer: