torsdag 23 september 2010

Hammershus, Bornholm

Tisdagen den 27 juli tog jag och syrran katamaranen från Ystad över till Rönne på Bornholm. Dock stannade vi inte så länge i Rönne, utan målet var att åka upp till Hammershus, Nordens största borgruin och Bornholms mest besökta sevärdhet.
Hammershus vilar på en fantastisk historia! Fram tills nyligen har man antagit att Hammershus byggdes på 1250-talet av biskopen i Lund, men sommaren 2007 upptäckte man fynd i teglet som tyder på att borgen/slottet började byggas ca 50 år tidigare. Slottet spelade dock från mitten 1200-talet och 500 år framåt i tiden en viktig roll i den bornholmska historien, och har varit centrum för många väldiga och blodiga maktkamper! Fram till 1400-talet handlade många av dessa strider om slottet och ön skulle ägas av kungen eller kyrkan.

Även Hammershus har fungerat som fängelse, t.ex. har prinsessan Leonora Christina och hennes make Corfitz Ulfelt suttit fängslade här för landsförräderi. Visserligen i en egen våning med egna tjänare...

Då Hammershus idag enbart består av ruiner, så kan man tycka att det inte finns så mycket att se, men där håller jag inte riktigt med. För även om byggnaden inte är intakt med väggar och tak, så får man ändå en känsla av hur Hammershus en gång har sett ut, intill branta klippväggar och djupa raviner... Runt omkring i borgområdet finns det även informationsskyltar där man både med bild och text får veta mer om Hammershus.

Under sommarsäsongen kan man även följa med på en guidad tur om man vill stilla sin nyfikenhet ytterligare. I anknytning till ruinen finner man även en mindre utställning som visar hur fästningen såg ut år 1575, under fästningens glansdagar!

Från fästningen har man en (i mina ögon) helt fantastisk utsikt över den nordvästra delen av Bornholm. Vid klart väder har kan man se Sverige, 37 km bort.


Vill du veta mer? Titta då in på den här hemsidan!

Inga kommentarer: