söndag 26 september 2010

Baggeska begravningsplatsen & Lennart Torstenssonmonumentet

Den här gången går utflykten till mina hemtrakter, nämligen Trollhättan med omnejd. Innan jag flyttade ner till Skåne så samlade jag på mej lite litteratur om sevärdheter och utflyktsmål i närområdet. En av dessa skrifter heter "Kulturmiljöer i Vänersborgs kommun - en utflyktsguide". Och självklart har jag ju som mål att besöka så många som möjligt, gärna alla, av de utflyktsmål som finns i denna skrift.
En av dessa platser är Baggeska Begravningplatsen, mellan Trollhättan och Vargön. Själva begravningsplatsen ligger diskret bakom en gråstensmur, omkring 500 meter söder om Nygårds säteri. Det är en privat begravningsplats, med ca 40 gravvårdar (38 enligt häftet, men jag tror det har tillkommit ett par efter att den skrevs), indelade i fyra fält som är åtskiljda av grusgångar som bildar ett kors.
Här ligger personer inom släkten Bagge begravda och Peter Bagge, initiativtagare till begravningsplatsen fick tillstånd av kungen 1810, att upplåta denna plats för sig, sin familj och boende på säteriets område...

Familjen Bagger har haft en stor betydelse för bygden. Man drev ett cement- & klinkerbruk som försåg slussbygget vid Brinkebergskulle i Vänersborg med material, ett kalkbruk. Peter Bagge var en mycket drivande person i samband med med färdigställandet av Trollhätte kanal...
Peters gravvård hittar man i det nordöstra hörnet av gravplatsen.


De allra flesta gravvårdarna är ståtliga, några är dock av lite enklare sort...


Även om det kändes lite "fel" att kliva in i en privat begravningsplats, så är det samtidigt lite spännande att titta på de olika gravstenarna och se vilka som ligger begravda. Tänk om man visste hur personerna var i livet... Samtidigt finns ju begravningsplatsen med i häftet, och då bör det ju rimligtvis vara ok att besöka platsen.
Det ska även sägas att trots att jag vetat om begravningsplatsen ett bra tag, så har jag ändå aldrig vetat exakt var den funnits, och då har jag även kommit farandes på vägen som leder dit många gånger!

Alldeles i närheten av Baggeska Begravningsplatsen står ett imponerande stenmonument, som syns "lång väg" när man kommer farandes på vägen mellan Trollhättan och Vargön, eller från Västra Tunhem. Det är det så kallade Lennart Torstensson-monumentet. Monumentet som är sex meter hög, restes 1903 av "Västergötlands Fornminnesförening och befolkning".
Men vem var då Lennart Torstensson, som fått detta minnesmärke rest efter sig? Lennart Torstensson var greve, fältmarskalk och generalguvernör, som stred tillsammans med Gustav II Adolf, i bland annat Baltikum, Polen, tyska staterna och Danmark. Han var en mycket duktig "militär".
Han föddes på gården Forstena 1603, inte långt från monumentet, och dog 1651 i Stockholm, och han är begravd i den kungliga begravningskyrkan Riddarholmskyrkan. Man hittar hans gravvård till vänster när man kommit in i kyrkan. Han blev alltså inte mer än 48 år, men han hann med otroligt mycket under tiden han levde...


Kullen som monumentet är rest på, är faktiskt resterna av en gravhög från vikingatiden! Monumentet är omgivet av fyra mörsare och en kanorn. Detta för att markera hans krigiska färdigheter.

Hitta till Baggeska Begravningsplatsen och Lennart Torstensson-monumentet: Från vägen mellan Trollhättan och Vargön, sväng av mot Västra Tunhem. Lennart Torstensson-monumentet har du på din vänstra sida när du kört igenom "dungen". Baggeska begravningsplatsen hittar du om du kör rakt in på grusvägen, där asfaltsvägen svänger kraftigt till höger.
Det går att besöka dessa ställen, dygnet runt, året om.
 
Vill du veta mer? "Kulturmiljöer i Vänersborgs kommun - en utflyktsguide". Finns att köpa bl.a. på Turistbyrån i Vänersborg.

Inga kommentarer: