måndag 27 september 2010

Bosjökloster Slott & Trädgårdar

Bosjökloster Slott & Trädgårdar, är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen! Slottet, som idag är privatägd, har en ganska spännande historia. Det grundades som ett benediktinerkloster på 1080-talet, och fungerade som ett sådant ända fram till reformationen i Danmark, 1536. Nunnorna fick dock vara kvar i klostret så länge de levde. 1560 kom Bosjökloster i privat ägo, och blev då ett slott. I slottet, som är delvis öppet finns det ett idag ett litet nunnemuseum. Varje år har man även olika konstutställningar i den så kallade Stensalen.

Runtom slottet växer många olika blommor och buskar som t.ex. rosor, narcisser, tulpaner, buxbom, rhododendron, azaleor, bara för att nämna några sorter. Varje årstid har sina blommor och växter.

I mina ögon är Bosjökloster ett barnvänligt besöksmål, det finns stora grönytor för barnen att springa omkring på, en lekplats, kaniner, höns, getter, ponnyer och kor... Det finns även roddbåtar för utlåning om man vill ro ut i Ringsjön.


Inne på området finns även den tusenåriga eken, och jag har någonstans läst (minns inte var) att det är den äldsta eken i Skåne.
Varje år arrangeras det många olika evenemang på slottet; Skånska Juldagarna, Skånska Jakt-& fiskemässan, Veteranfordonträff, konserter...

I anslutning till slottet ligger Bosjökloster kyrka, som ju byggdes till klostret. Kyrkbänkarna, från 1600-talet sägs vara den äldsta bevarade bänkinredningen i skånska kyrkor...

Det finns naturligtvis mycket, mycket mer att berätta om Bosjökloster:
Bosjöklosters egen hemsida, samt Skånska Slott & Herresäten är bra sidor att läsa mer på.

Öppet: Park och trädgårdar är öppet året om, utställningarna är öppna maj-september.
Hitta hit: Bosjökloster Slott & Trädgårdar ligger strax söder om Höör, intill väg 23. Skyltat.

Inga kommentarer: