söndag 14 maj 2017

Punta Mujeres

Som jag skrev i förra inlägget så tog vi en tur ner till Meloneras, och vandrade bl.a. lite utmed strandpromenaden. Döm om min förvåning, och stora glädje, när jag mer eller mindre ramlar på en fornlämning. Alldeles intill strandpromenaden!

Punta Mujeres är resterna efter en typisk aboriginsk* bostad, med en entré i söder, ett rektangulärt golv och sovytor mot den östra väggen. Konstruktionen består av dubbla väggar som är uppbyggda av små och mellanstora stenar. Utrymmet mellan väggarna fylldes med mindre stenar och jord. Även om ytan innanför väggarna är rektangulär så ser väggarna nästan runda ut på utsidan.


Det här är den bäst bevarade och mest intakta konstruktionen i området. Fornlämningen dateras till 700-900-talen e.Kr. Man tror att detta är en del av en mycket större bosättning. Platsen är ett bra exempel på ett kustsamhälle under den förspanska tiden på Gran Canaria.

* Aborigin är (faktiskt) ett allmänt uttryck för ursprungsbefolkning, och är inte bara Australiens ursprungsbefolkning. Jag kan erkänna att jag inte hade koll på detta innan semestern på Gran Canaria. Alltid lär man sig något nytt. :-)

De tidiga invånarna på Kanarieöarna var kända som guancher, från orden "guan" som betyder människa och "che" som betyder vitt berg, och som syftar på den snöklädda vulkanen Teide på Teneriffa. Egentligen är det bara ursprungsbefolkningen på Teneriffa som "är" guancher. Men, för enkelhetens skull använder man sig av guancher för ursprungsbefolkningen på alla kanarieöar. Ursprungsbefolkningen på Gran Canaria kallade sig själva för "canariis!.

Vi vet fortfarande väldigt lite om guancherna. Vi vet inte när och hur de kom till Kanarieöarna, eller hur de såg. Man känner inte heller till mycket om deras språk, guanche. Enligt spanska historiska skrönor var guancherna långa, kraftigt byggda, blåögda och ljushåriga! Hade de nordiskt påbrå?

De kom förmodligen till Kanarieöarna på 100-t. f.Kr. I samband med den spanska erövringen i slutet av 1400-talet, så utplånades guancherna. De som inte lät sig (tvångs)döpas, tog hellre livet av sig än att leva som slavar... Kolonisatörerna gjorde allt för att utplåna guanchernas kultur med mera...

Vägbeskrivning: Utmed strandpromenaden i Meloneras (Maspalomas), Gran Canaria

Senaste besök: 30 mars 2017

Inga kommentarer: