torsdag 18 maj 2017

Casa de Colón

Efter att utifrån i alla fall, ha beundrat katedralen fortsatte vi längs Veguetas slingrande kullerstensgator. Ett av stoppen var vid "Casa de Colón".

Casa de Colón, Las Palmas de Gran Canaria
Enligt guideboken jag fick i julklapp inför den här resa så står det att huset är: "En av de charmigaste byggnaderna i Las Palmas". Och nog är det charmigt alltid. Huset rymmer idag ett fantastiskt museum om upptäckten av Amerika. På 1400-talet låg guvernörens residens här, men byggnaden har genomgått stora förändringar sedan dess. Det är inte vederlagt, men högst troligt att det var här Christofer Columbus bodde 1492 innan han gav sig av för att hitta en genväg till Indien, men helt enkelt snubblade över Amerika istället.

Står man kullerstensgatan utanför museet (vilket vi gjorde) kan man se sköna detaljer från den allra första arkitekturen i Las Palmas, eftersom delar av fasaden är från 1500-talet. Den byggnaden man ser idag har dock ganska få likheter med den  ursprungliga byggnaden.

Huvudentrén
Balkong tillverkad av pinjeträd(?)
Hade vi gått in på museet hade vi fått se en kopia av Niña, som påstås ha varit Columbus favoritskepp, en utställning där man kan följa Columbus fyra resor över Atlanten genom kartorna som visar hans världsbild. Vi hade även fått se en utställning om utvandringen som skedde efter att rutten över Atlanten etablerats, två rum handlar om den den tidiga sjöfarten. På nedre plan hade vi kunnat se reproduktioner av mexikansk och ecuadoriansk keramik. På första våningen hade fått se målningar från 1550-tal till 1900-tal och en interaktiv modell av Las Palmas på sent 1600-tal. Men nu valde vi inte att gå in i museet. Heller. Men, både museet och katedralen står väl kvar när/om vi kommer tillbaka...

Senaste besök: 25 mars 2017 (var aldrig inne)

Inga kommentarer: