måndag 10 augusti 2015

Det stora Gotlandsäventyret, dag 7, del 2: Slite-Fårö

Som jag avslutade förra inlägget så for vi vidare till Slite efter att ha kollat in Gothems kyrka. I första hand var det mat som gällde. Samtidigt var vi ju alla lite nyfikna på Slite. Vi kände alla till att Cementa finns här, men det var väl ungefär det. Vi tänkte också att Slite är väl lite av en centralort så här bör det ju finnas nåt matställe åt oss. Och visst hittade vi en restaurang, eller vi hittade flera stycken, men den vi valde efter att till slut hittat en parkeringsplats för vår husbil var en som ligger vid torget i Slite. Mätta och belåtna handlade vi lite i den intilliggande ICA-butiken innan vi sedan tog en liten kort promenad till hamnen för att kika lite.

Hamnen i Slite, med Cementa i bakgrunden

Strax utanför Slite hittade vi en rastplats där man kan kika på Cementas dagbrott i Slite. Smart tycker jag. Vid rastplatsen fanns även en liten lottkiosk, bajamaja och en informationsskylt om Cementa! Efter att ha läst denna skylt så fick vi reda på att Cementa Slite inte bara är Sveriges största cementanläggning, nej det är till och med en av de största i hela Europa!


Cementa
Cementa


Efter att ha stått och stirrat på dagbrottet så for vi vidare norrut. Men, vi drog inte direkt till Fårö, nej nu var det dags att leta upp Ganns ödekyrka och Hångers källa. Varför då frågar du dig kanske? Läs vidare så får du veta varför!

Ganns ödekyrka och Hångers källa:  Kyrkan uppfördes någon gång under 1200-talet, och blev en ödekyrka under senare delen av 1500-talet. Ödekyrkan består av kor, långhus och torn. Alldeles intill kyrkan står det en fristående klockstapel.

Ganns ödekyrka

Ganns ödekyrka
Ganns ödekyrka


Ganns ödekyrka

Klockstapeln vid Ganns ödekyrka
Detta hindrade inte att man hade gudstjänster sporadiskt här under 1600-talet. Och det är nu det "roliga" börjar. Det sägs att på midsommardagen 1692 så skulle biskop, eller superintendent som hans titel var, Israel Kolmodin hålla högmässa i Ganns kyrka, men han kom lite tidigt.
Då gick han bort till den närbelägna Hångers källa, där han brukade hålla till med jämna mellanrum. Just denna gång blev han inspirerad till att skriva "Den blomstertid nu kommer". Detta är väl ändå nära på psalmernas psalm? Han skrev och översatte flera psalmer under sin livstid. Självklart var vi ju tvungna att åka hit! Både till ödekyrkan och källan. Källan blev klassad som naturminne 31 december 1968.

Minnessten över superintendenten
Israel Kolmodin.

Minnessten över superintendenten
Israel Kolmodin

Hångers källa
Hångers källa
Men nu var det dags att åka över till Fårö, vi var dock tvungna att stanna till snabbt vid ICA-butiken i Fårösund innan vi tog färjan över. Ja, vi glömde kanske handla ett par saker, och vi tänkte att det är lika bra att handla det direkt så kan vi åka direkt till campingen och bara vara!

Där på andra sidan sundet skymtar vi Fårö!

Vi hade tur så det var ingen kö till färjan utan det var i princip bara att åka på färjan. Men, det är ingen lång färjetur, nej det tar bara 7 minuter att åka mellan Fårösund och Broa på Fårö!

Den ena av två färjor som trafikerar Fårösund

När vi väl kommit över så körde vi faktiskt direkt till Sudersand och campingen vi skulle bo på, det hade ju varit en ganska intensiv dag redan med många stopp! Så nu ville vi alla tre bara fram och sitta utanför husbilen och njuta. Men, vi var ju såklart tvungna att börja med att spana in stranden som ska vara en av Gotlands bästa stränder. Och ja den är fantastisk. Det var som att komma utomlands. Två av tre i sällskapet var sugna på att bada så de gick så klart i och badade. Jag var inte en av dem! Nej, jag tyckte det var alldeles för kallt.

Vägen ner till stranden
Strandbaren!

Efter några timmar utanför husbilen så var vi tvungna att utforska campingen och vi var även sugna på att spela minigolf, men då var vi tvungna att gå till en annan camping. När vi kom fram dit så var äventyrsgolfen stängd och vi hittade inte vart vi skulle fixa klubbor och bollar vid den andra minigolfbanan heller. Så det blev helt enkelt ingen minigolf denna kväll...

Stranden vid Sundersand strax innan solen går ned!

Stranden vid Sudersand strax innan solen går ned.

Det var i alla fall tre trötta husbilsresenärer som kröp ner under täckena när solen gått ner!

Inga kommentarer: