måndag 12 januari 2015

Södra bruket i Degerhamn

Ölands skördefest 2011, ja jag vet att det är några år tillbaka i tiden, var en bra Ölandsresa. Visst betade vi (jag och syrran) av de där platserna vi liksom alltid måste se när vi är på Öland, som t.ex. Borgholm och Långe Jan. Men, jag fick även bekanta mig lite närmare med S:t Johannes kapell och Södra bruket i Degerhamn. Det blev även ett par återbesök på ställen vi inte alltid åker till, men lite då och då. Men, detta inlägg ska då handla om just Södra bruket eller Ölands Alunbruk som det då hette.


Södra bruket i Degerhamn på Ölands sydvästra sida är ett av öns mest välbevarade industriminnen. Redan 1723 började man bryta alun i Degerhamnsområdet, och kulmen nåddes under 1800-talet. Som mest hade Södra bruket 322 anställda, varav många var barn. Under 1800-talet var kustavsnittet vid Degerhamn södra Ölands viktigaste centrum. Norr om Södra bruket låg ett konkurrerande företag med samma produktion - Lovers bruk. Båda företagen blev mycket stora i sin bransch och exporterade stora mängder alun till Europa. Ölands Alunbruk (Södra bruket) blev störst i Skandinavien. I slutet av 1800-talet försämrades lönsamheten alltmer för bruken och de blev så småningom uppköpta av ett konsortium. I slutet av 1850-talet ebbade tillverkningen ut, och en ny industri växte upp i Degerhamn. Det var Ölands Cement AB, som än idag upprätthåller den 300-åriga industritraditionen i trakten.





Miljön kring bruksgatan är storslagen med ruiner av det gamla alunbruket och väldiga högar av bränd skifferaska, s.k. rödfyr, från tillverkningen. Även om aluntillverkningen upphörde för över 100 år sedan är det en levande miljö. De gamla arbetarbostäderna från 1800-talet är renoverade och hyrs ut både som permanentboende och till turister. Förutom arbetarbostäderna har en för Öland unik, vinddriven vattenpump och en smedja från 1700-talet rustats upp. Området har renoverats i samarbete med länsstyrelsen och hela området är kulturminnesmärkt.

När jag nu ändå är inne på boende, så finns det i Degerhamn även camping, ställplats och ett brukshotell...

Syrran vid de gamla arbetarbostäderna.

Syrran var kanske inte lika begeistrad som jag när vi klev omkring där bland ruinerna efter alunbruket, men hon hängde snällt på. Och lite intressant tycker hon kanske att det är trots allt... Tänk så mycket hon lär sig när hon "tvingas" ut på mina äventyr. Jag vet att hon vid flera tillfällen efteråt sagt att det var väldigt intressant, men att hon inte kunde ana det innan... Några exempel är: Källa Ödekyrka på Öland, Kapelludden på Öland, Ismantorps borg på Öland... =)

2 kommentarer:

Luntmakaren sa...

Detta är en mycket informativ sida. Tack Jenny!
Jag blir så glad när jag träffar på, mest händelsevis (!) personer som intresserat sig för vår historia med arbetande människor på betfälten och i Alunverk på södra Öland. Själv började jag med släktforskning för 1½ år sen och varje dag hittar jag sådant som jag inte tidigare visste...
Med vänlig hälsning Ejnar

Jenny sa...

Hej Ejnar.
Tack så mycket för dina fina ord. Visst är det intressant att läsa om den enkla människan?
Vänliga hälsningar
Jenny