tisdag 29 juli 2014

Vittskövle kyrka


Alldeles i närheten av Vittskövle slott ligger Vittskövle kyrka. Kyrkan uppfördes under 1200-talet, kanske till och med under 1100-talet. De äldsta delarna av kyrkan är långhuset, koret och absiden. På 1400-talet bröts delar av den norra muren ner, och en korsarm uppfördes. Den fungerade som kapell åt godsägaren på Vittskövle gård, Axel Pedersen Brahe, och helgades åt Sankta Anna, jungfru Marias moder.

Kalkmålningarna (som idag är hårt restaurerade) utfördes 1480, och de tillskrivs Vittskövlemästaren. De innehåller bland annat scener från skapelseberättelsen och syndafallet. Västtornet tillkom under mitten av 1500-talet.

Kyrkan är mest berömd för sina likstenar (gravhällar), sarkofager och epitafier. Predikstolen är från danskt 1600-tal. Altartavlan, en kopia efter van Dyck, är från 1700-talet.




En av gravhällarna på kyrkans yttervägg.
Stoppet vid Vittskövle kyrka var absolut inte planerat, men när jag ändå var vid slottet och det bara var nån kilometer bort, så tänkte jag att jag kan ju alltid passa på att kika på kyrkan på utsidan. Jag hade nämligen inga förhoppningar på att den skulle vara öppen. Väl på plats kände jag inte ens på dörren, för det fanns inga som helst tecken på att den faktiskt skulle vara öppen. Men, det räckte gott och väl för mig att gå omkring lite på kyrkogården, titta på de stora gravhällarna på kyrkväggen och bara insupa atmosfären. Jag skulle göra fler spännande stopp på den här bilresan mellan Ystad och Kaxholmen!

Hitta hit: Vid Vittskövle slott, kör mot Kristianstad. Kyrkan hittar ni sedan på er högra sida.