söndag 23 mars 2014

Hus med historia - Fisken 1


1902 bildade 30 arbetarfamiljer en byggnadsförening med namnet Myran, som är en av de äldsta i Sverige. Med egen insats och lånade medel uppförde de detta, vid den tiden stora bostadshus, som stod klart 1903. Ritningarna är utförda av Claes Johansson som även ritat andra hus i Trollhättan. En liknande byggnadsförening fanns då varken i Uddevalla eller i Vänersborg.


Fisken 1
Synd bara att jag inte verkar kunna fotografera rakt...
Huset är utfört i släta fasader och dekorationer av gult tegel med influenser från renässansen. Källaren innehöll ursprungligen hushålls- och vedförråd, bak- och tvättstugor samt två butiker. Vinden användes för torkning av tvätt och förvaring av kläder.

I och med att jag inför sommaren skulle ha stadsvandringar i Gränna, så har jag blivit lite såld på hus. Jag kikar på dess fasader och ser locklistpaneler, paneler på förvandring, kolonner, friser, frontespiser...  För ett tag sedan fick jag ett tips av Agneta som släktforskat och då hamnat i Trollhättan, om att man i min kära hemstad försett 27 byggnader med en informationstext. Och då förstår ni ju själva hur det gick. Jag har förstås sprungit runt i centrala Trollhättan och fotat hus och skyltar!

2 kommentarer:

Agneta sa...

Hejsan Jenny!
Men åh vad roligt att du varit och fotograferat huset där min farmors pappa bodde :-) Han köpte en lägenhet där 1907 och måste erkänna att jag är mycket svag för denna typen av byggnader. Älskar den s.k. "snickarglädjen".
Huset är ståtligt än i dag på bild och undrar om det fortfarande är bostadshus?
Bra att minnesmärka husen!
Sådant gillas.
Ha det bäst!
Kram, Agneta

sportigajenny sa...

Hej Agneta!

Jag sprang runt hela centrala Trollhättan och fotade hus med skyltar på. Det kommer fler inlägg om dessa...

Huset är fortfarande bostadshus kan jag meddela!

Kram