lördag 22 mars 2014

Den stora branden 1834

På kvällen den 4 oktober 1834 utbröt en brand som närapå ödelade hela Vänersborg. Av stadens 217 bebyggda tomter återstod endast kyrkan, landshövdingeresidenset, kronohäktet, kronobageriet och 18 mindre fastigheter. 2 300 människor blev hemlösa.

Branden utbröt i ett gårdshus vid Edsgatan 10. Skomakaren Frans Kylanders båda gesäller, Carl Gustaf Löfgren och Ernst Gustaf Hägnander, hade fått i uppdrag att koka tran till lädersmörja. Men tranet fattade eld och inom kort var hela gårdshuset övertänt.

Edsgatan 10, där branden uppstod den 4 oktober 1834
En sydvästlig vind blåste upp och lågorna fick snart fäste i angränsande byggnader. Det bristfälliga brandförsvaret stod maktlöst. Under natten spred sig den dånande eldstormen mot de centrala och norra stadsdelarna. På morgonen den 5 oktober återstod av Vänersborg blott namnet.

Gesällen Löfgren anklagades som skyldig till katastrofen. Han avled i häktet knappt fem månader senare innan slutlig dom fallit.

Återuppbyggnaden av Vänersborg präglades av brandsäkerhetsfrämjande åtgärder. Gatorna breddades  och ränntomter anlades i kvarteren. Ett utvidgat torg och en nyanlagd stadspark bildade dessutom en brandgata, senare benämnd "Kulturaxeln" som löper i en öst-västlig riktning genom centrala staden

2 kommentarer:

Agneta sa...

God kväll, Jenny!
Om branden hade jag ingen aning och jag som släktforskat och hamnat i Vänersborg med omnejd.
Tänk ändå vad man lär av bloggar på Internet.
Tack för att du delar med dig!
Ha det så gott!
Kram, Agneta

sportigajenny sa...

God morgon!
Jag har allt hört talas om branden vid några tillfällen, men inte lagt så mycket vikt på det. Jag menar, varenda trästad har väl brunnit både en och två gånger! Däremot var det intressant att få veta var branden startade! =)
//Jenny