fredag 21 januari 2011

Ölands norra udde

Om man åker så långt norrut man kan på Öland så hamnar till slut på Ölands norra udde och vid fyren Långe Erik! Långe är en vitputsad kalkstensfyr som är 32 meter hög och som stod klar 1845. Fyren kallas även Långe Jans lillebror. Långe Jan är fyren på Ölands södra udde.
Sedan ett tiotal år tillbaka är det även möjligt att gå upp i fyren och njuta av utsikten där ifrån! Det är"Fyrvaktarn's Dotter" som gör detta möjligt. Här finns även en liten souvenributik och fik om man är lite fikasugen. Vill man upp i fyren så är det 138 trappsteg man ska bemästra, sedan 28 meter upp så har man som sagt en underbar utsikt!


Trots att jag tillbringat ganska många somrar på Öland så har jag faktiskt inte varit uppe vid norra udden så jättemånga gånger. På den tiden man var tvungen att förlita sig till pappa som satt bakom ratten var man glad varje gång man kom norr om Borgholm! Pappa tyckte nämligen både att det var lite "långt" samt att vägen var fruktansvärt tråkig då det bara är skog där uppe... Men visst, ett par gånger fick vi väl tvingat upp pappa till norra udden!

Så det är ju bara att gissa vad som hände efter att jag skaffat körkort! Jovisst var det norra Öland som gällde! Och det är inte bara skog där uppe...

Vill du veta mer om Långe Erik är det den här hemsidan som gäller.

Öppet: Själva fyren är öppen juni-augusti, omgivningen runtomkring går att besöka året runt!

Hitta hit: Så långt norrut man kan komma på Öland!

Inga kommentarer: