söndag 21 oktober 2018

Lustigkulle

Lustigkulle är en av flera stora gravhögar från äldre bronsåldern (1800 f.Kr.-1000 f.Kr.) som funnits runt Jönköping. Tre av dem finns kvar än idag: Lustigkulle i stadsdelen Liljeholmen, Domarkullen på Gräshagen och Dödskallehöjden vid Råslätt. Gravhögarna vittnar om en rik bronsåldersbygd med kopplingar till bl.a. Visingsö.


Gravhögen är idag 30 meter i diameter, ca 4 meter hög och har ett plant krön. Den ligger i ett grönområde vid Liljeholmsparken omgiven av sentida bebyggelse. Topografiskt ligger den på en avsats vid foten av en sluttning ner mot Vättern. På sin tid var detta ett monumentalt läge, eftersom landskapet såg annorlunda ut. Nedanför högen fanns sankmarker som sträckte sig till Rocksjön, vilka också hade förbindelse med Vättern. Högens läge i ett flackt och troligtvis öppet landskap med sjöar runtomkring gjorde den synlig vida omkring.


Algot Friberg, hembygdsvårdare och fornminnesföreningens grundare, undersökte högen delvis år 1892. Av hans anteckningar framgår att högen då var 21 meter i diameter, ca 3 meter hög och uppbyggd av sand. Sanden täckte ett litet kärnröse i högens mitt. Det påträffades inga fynd men i botten låg brända ben och en mörkfärgning "sotad efter eld". Friberg undersökte visserligen inte hela högen, och det är osäkert om han kom till dess botten. Dessa fakta och läget i terrängen gör en datering till bronsåldern mest trolig.


Gravhögen har använts på många olika sätt genom tiderna. På 1600-talet sägs den ha varit avrättningsplats. På 1800-talet planades ytan av och ett lusthus uppfördes. Då fick högen namnet Lusthuskullen, som sedan blev Lustigkulle. Under lusthuset grävdes också en vinkällare! På 1900-talet påfördes ny jord, högen blev större och därmed en perfekt pulkabacke!


Senaste besök: 20 oktober 2018

Hitta hit: Från Östra Storgatan i Jönköping sväng in på Rosenborgsgatan och sedan Starrgatan ca 600 meter. Lustigkulle ligger strax söder om gatan, mitt emot Starrgatan 10.

Inga kommentarer: