torsdag 11 oktober 2018

Liebrauenkirche, Kitzbühel

I september 2018, åkte jag, syrran och våra föräldrar på en bussresa till Österrike. En av eftermiddagarna blev det en liten tur till Kitzbühel. Ett av stoppen i Kitzbühel blev vid Liebfrauenkirche.

Liebfrauenkirche (Vårfrukyrkan) i Kitzbühel är en liten gotisk kyrka med stort, kraftigt torn. Kyrkan ligger på den gamla kyrkogården, alldeles i närheten av S:t Andreaskyrkan.


Kyrkan uppfördes förmodligen som ett gotiskt kapell under andra hälften av 1300-talet, och hade ett litet torn på dess norra sida. Kyrkan nämns skriftligen första gången år 1373. 1566-1569 byggdes det 48 meter höga tornet, av Wilhelm Egarten, för S:t Andreaskyrkans klocka som var för tung för dess romanska torn. Klockan hängde i/på en träbock i årtionden innan man beslöt att uppföra ett torn vid Vårfrukyrkan. Den 6,3 ton tunga klockan anses vara Tyrolens vackraste klocka.

1702 byggdes högaltaret i barock, med en nådabild, som gjort kyrkan till en vallfartskyrak. 1738-1740 fick kyrkan sin barockinteriör. Arbetet utfördes av Schwaz-arkitekten Jakob Singer, gipsaren Hans Singer och målaren Simon Benedikt Faistenberger.

Framför högaltaret finns ett storslaget smidesjärnsstaket, designad av Franz Witting 1778. I kyrkan finns även fresker från 1739 tillverkade av Simon Benedikt Faistenberger.



Kyrkan ligger otroligt vackert på en kulle i Kitzbühel, omgiven av gamla kyrkogården och S:t Andreaskyrkan.


Senaste besök: 3 september 2018

Inga kommentarer: