måndag 2 oktober 2017

Västerviks Museum

Pingsthelgen 2017 åkte jag, syrran och hennes C till Västervik med husbilen. På den här resan hade vi bestämt att var och en av oss skulle få bestämma en grej/plats som vi ville se/besöka. Västerviks Museum var C:s önskemål. Jag ville såklart dit också, men samtidigt ville jag inte tvinga dit de andra två om de inte ville... Men, nu var vi två mot en...


Västerviks Museum hittar man på ett område som kallas för Kulbacken. Museets permanenta utställning handlar om Västerviks sjöhistoria. Här finns bl.a. en stor utställning om Mars Makalös och det marina 1500-talet. Här finns diverse bärgade föremål som bronskanoner, skeppstimmer och andra föremål. Innan man bekantar sig med den här utställningen rekommenderar jag att man tittar på en film som handlar om Mars Makalös.



Här finns även en utställning med kaptenstavlor, sjömansminnen, fotografier, en modell av Västerviks varv och olika båtmodeller. Dessutom finns det alltid tillfälliga utställningar som på olika sätt berör Västerviks historia.

Modell av Västerviks varv
Båtmodeller
I samma byggnad som Västerviks Museum finns Naturum Västervik. Här kan man lära sig mer om Östersjöns djur och natur.

På området utanför museet finns det flertalet byggnader med sina egna spännande historier. Här finns t.ex. Saltmagasinet, Vråstugan, Ladugården och Loftboden. Husen är hitflyttade från olika delar av närområdet.

Ökor

Loftbod och Båtsmanstorpet
Fågeltorpet
I samband med sitt besök kan man gå upp i Unos Torn. Uno Malmberg, tandläkare i Gamleby, testamenterade 500 000 kronor till Kulbackens museum och Västerviks kommun, med villkoret att man på Kulbacken skulle bygga ett utkikstorn. När tornet invigdes 1997 var det 15 meter högt. Ett år senare skänkte Olle Blomberg 150 000 kronor. Han ville förbättra utsikten från tornet genom att höja det tre meter. När man tagit sig upp för de 98 trappstegen och står på plattformen så är man 34 meter över havet och man har en härlig över hela Västervik.

Unos Torn med ett par kanoner som suttit
på ett ryskt torpedfartyg
Utsikt från Unos Torn.
Det här är ett mycket trevligt område som är väl värt ett besök. Är man inte intresserad av museet så är utsikten härifrån underbar.

Senaste besök: 5 juni 2017

Hitta hit: Kulbacken ligger i norra Västervik. Från centrum kör norrut mot Piperskär/Gränsö. Några hundra meter efter att ha passerat slottsruinen syns Kulbacken på höger sida. För att komma upp till Västerviks Museum tar du till höger efter ca 100 meter. Museet har egen parkering uppe på Kulbacken.

Inga kommentarer: