måndag 27 juli 2015

Det stora Gotlandsäventyret, dag 4: Lummelundagrottan

Är man på Gotland så är det väl i princip ett måste att besöka Lummelundagrottan. Och självklart var vi där. Jag kan ju erkänna att jag inte visste så mycket om den där grottan/de där grottorna innan vi var där. Och det är lika bra att erkänna att jag inte kommer ihåg så där jättemycket nu heller. Men, jag vet att man fram tills nu har utforskat ungefär 4,5 km och att det är en av Sveriges största grottor. Man har känt till grottan ganska länge och redan på 1920-talet försökte ta sig in i grottan, men att det inte var förrän i slutet av 1940-talet som det faktiskt "hände" något. Det var tre pojkar, som de omnämns hela tiden - Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olsson, som på allvar började undersöka grottsystemet. Självklart var det ingen som trodde på dem i början... 1959 tog man upp en tunnel som gjorde det möjligt för allmänheten att besöka de salar och gångar som pojkarna några år tidigare hade upptäckt.

Visningsingången
Det är bara möjligt att besöka grottan tillsammans med en guide, och de har under högsommaren guidade turer var 10:e minut så det krävs lite logistik... I besöket ingår även utställningen i Grottcenter och en liten film där två av pojkarna, som nu är gubbar berättar om sina äventyr inne i grottan. För den lite mer äventyrlige har man även "det stora grottäventyret" som bl.a. innefattar att man åker båt... Nej, det är inget för mig. Jag håller mig till basguidningen. Det räcker gott och väl... Själva guidningen inne i grottan tar ca 30 minuter om jag inte minns helt tokigt, och man får bl.a. se "Bergakungens sal" och "Kapellet" på den här visningen.

Inne i grottan

Inne i grottan

Inne i grottan

Vad vi kanske inte räknade med var att det var väntetid på över timman för att få komma med på en visning, men den dagen vi var där var det inget kanonväder på förmiddagen och det lockade väl en hel del att besöka en gammal grotta. Men, vi passade på att äta lite lunch innan, även om utbudet kanske inte var det största i restaurangen, och priset var väl i dyraste laget i förhållande till portionen. Men, man vet att besökarna vill äta, och det finns ingen konkurrens förutom ett café alldeles intill grottmynningen...

Ha gärna nån långärmad tröja på er, då det inte är mer än ca 8 grader inne i grottan. Guiden berättade även var ursprungsingången är till grottan och självklart så gick de flesta dit för att kika, och så även vi. Självklart måste man ha sett originalingången när man ändå är på plats. Strax intill denna ingång, uppe på klinten finns det dessutom en rauk. Det är nog inte Sveriges mest kända rauk precis, även om den fått ett namn "gamle patron".

Originalingången till grottan

Originalingången till grottan

Pilen markerar då ut rauken där på klinten

Efter vårt besök i Lummelundagrottan tog vi husbilen och for iväg till Roma och klosterruinen där...

Inga kommentarer: