onsdag 24 juni 2015

Kyrkogården i Apelviken

Det har väl knappast undgått någon att jag gillar att promenera på kyrkogårdar. Så när jag upptäckte att det ligger en kyrkogård alldeles i närheten av Apelvikens camping, så tvingade jag självklart med min syster dit en kväll. En kvällspromenad är ju alltid skönt!

Den lilla kyrkogården i Apelviken ligger alldeles i närheten av det gamla sanatoriet. Här begravdes de patienter som avled på sanatoriet och vars föräldrar inte hade råd att bekosta den sista resan hem. Sanatoriet stod för begravningen och gravarna har likformiga stenar. Stenarna är försedda med namn, hemort och övrig data.

H.E. Brännvall från Korpilombolo

Det är svårt att inte bli berörd när man ser namnet på barn som avlidit på sanatoriet, och som hade sin hemort så långt bort som Lappland! Och tänk vilken sorg för föräldrarna att inte ha råd att ta hem sitt älskade barn.

Här ligger även sanatoriets grundare J. S. Almer begravd. På hans gravplats står ett ståtligt monument där man kan läsa om utvecklingen av Apelvikens sjukhus.

J. S. Almers gravsten


Kapellet i grekisk(?) stil invigdes 25 augusti 1927, i samband med begravningen av J. S. Almer.Till och med syrran som inte var så jätteglad att tvingas in på ännu en kyrkogård blev tagen när vi gick där inne. Hon hade nog kunnat gå där inne en bra stund till när vi lämnade platsen.

Inga kommentarer: