söndag 31 maj 2015

Berlin dag 2, del 2

Väl framme vid Alexanderplatz började vi med att ta en liten minifika innan vi var inne i en skoaffär, Primark och Galeria Kaufhof innan vi började leta efter någonstans att äta. Vi hamnade till slut vid typ ett gatukök. Inga problem för vår del, vi tog varsin pizza och så en glass till efterrätt... Sedan fortsatte vår dag i Berlin...

Alexanderplatz: var Östberlins centrum, men har en lång historia, även om det är svårt att se några spår av det idag. Här var en gång i tiden marknadsplats för boskaps- och ullhandel och den kallades för Ochsenmarkt (oxmarknad). Torget/platsen döptes om för att hedra tsar Alexander som besökte Berlin 1805. Med tiden växte många hus och affärer upp runt torget och en marknadshall och en stadsjärnvägslinje byggdes i närheten. "Alex" hade nu blivit ett av stadens livligaste ställen. 1929 gjorde man ett försök att utveckla torget, men det enda som skedde var att det byggdes två nya kontorsbyggnader - Alexanderhaus och Berolinahaus. Dessa står kvar än idag. Alexanderplatz var en viktig mötesplats för invånarna i Östberlin och det var här som de större varuhusen låg. Torget var en stolthet för Östtyskland och Östberlin, och med arktitekturen här ville man visa övriga världen att Östtyskland minsann också kunde skapa en modern stadsdel... Här finns en speciell klocka med namnet Weltzeituhr som visar tiden runtom i världen. Denna klocka lyckades jag faktiskt missa... Ja ja, jag får väl ha nåt att leta efter nästa gång med...


Fernsehturm (TV-tornet): är en av de där symbolerna för Berlin, och man hittar det vid Alexanderplatz. När Berlin var delat så var det här Östberlins TV-torn. Berlinarna kallar det för Telespurgel eller tandpetare, och det är fortfarande Berlins högsta byggnad med sina 368 meter. Det uppfördes 1969 efter ritningar av ett arkitektteam med bl.a. Fritz Dieter och Günter Frankem, men även svenska ingenjörer hjälpte till. Det går bra att åka upp i TV-tornet och blicka ut över Berlin. Här finns även en restaurang som snurrar så att man under sin måltid kan se hela Berlin. Ett varv tar 30 minuter. I tornet finns det en utsiktsplattform 203 meter ovanför marken. Vid klart väder ska man kunna se upp emot 40 km. Det blev inget besök i TV-tornet för vår del. Trånga hissar, eller hissar överhuvudtaget är inget för min syster, och jag är inte helt förtjust i höjder, även om jag klarar det bättre nu för tiden!


Marienkirche: på vår promenad mot Berliner Dom så passerade vi Marienkirche som uppfördes redan under andra halvan av 1200-talet. Kyrkan har (naturligtvis) byggts om och till genom århundradena, och på 1400-talet tillkom fronttornet. 1790 kröntes tornet med en kupol. Ett tag omgavs kyrkan av byggnader, men nu står den relativt ensam i skuggan av TV-tornet.


Berliner Dom: Den ursprungliga Berliner Dom byggdes mellan 1747 och 1750 på samma plats som det tidigare funnits en gammal dominikanerkyrka och som rymde ätten Hohenzollerns ursprungliga krypta, som var den första av sitt slag i Europa. Den nuvarande kyrkan i nybarock är ett exempel av Julius Raschdorff från 1894-1905. Mittkupolen är ca 98 meter hög! Katedralen förstördes svårt under andra världskriget men har återställts i en förenklad form. Hohenzollerns minneskapell som låg i anslutning till katedralens norra murar har t.ex. avlägsnats.

Vi funderade en liten stund på om vi skulle gå in eller inte, men jag ville hellre se mer av Berlin den här gången! Och då jag som är den som gillar kyrkor mest av mig och min syster, hellre gick vidare så gjorde vi det.



Altes Museum: är en av världens vackraste nyklassicistiska byggnader och invigdes officiellt 1830 för att förvara den kungliga samlingen av tavlor och antika föremål. Byggnaden har en imponerande hög portik på 87 meter, som stödjer sig på 18 joniska kolonner! Idag finns här Berlins samling av föremål från antiken, med fokus på det antika Greklands konst och kultur. På första våningen finns en utställning med romersk och etruskisk konst och skulpturer. Andra våningen används för tillfälliga utställningar.


Lustgarten: är en trädgård som ligger framför Altes Museum, och det ser ut som att den alltid funnits här. Men, dess nuvarande form skapades så sent som 1998-1999. Fram till sent 1500-tal användes platsen för Stadtschloss:s grönsaks- och örtodlingar. Under den store kurfurstens styre (1620-1688) blev platsen en viktig lustgård (Lustgarten). Fredrik Vilhelm I (1688-1740), hade en förkärlek till militärt utövande, och han tog bort statyerna, grottorna, fontänen och den exotiska vegetationen, och förvandlade platsen till en exercisplats för armén. När Altes Museum byggdes blev markerna en park efter Joseph Lennés ritningar. Efter 1933 belades Lustgarten med sten och förvandlades till en paradplats. En roll som platsen behöll till 1989...

Fortsättning följer...

Inga kommentarer: