fredag 29 maj 2015

Berlin dag 1, del 2

Här kommer en fortsättning på min resa till Berlin maj 2015... Efter stoppet vid Brandenburger Tor åkte vi vidare genom Berlins gator och kvarter och hamnade till slut vid Checkpoint Charlie.


Checkpoint Charlie: Mellan 1961 och 1990 var Checkpoint Charlie den enda gränsövergången för utlänningar mellan Öst- & Västberlin. På den tiden framstod gränskontrollen som en symbol både för friheten som delningen som hindrade östtyskar att fly kommunistregimen DDR. Idag är det inte mycket som återstår av den forna gränsposten som stängdes 1990 med en officiell ceremoni som besöktes av utrikesministrarna från ockupationsmakterna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Idag finns här inga grindar, avspärrningar eller taggtrådsstängsel kvar att se, istället finn en kopia av en gränskontroll, komplett med sandsäckar, och den berömda skylten från den gamla västsidan med texten "You are leaving the American Sector" och tyskar som föreställer amerikanska soldater och som mer än gärna ställer upp på bilder!


Här finns även utställningslokalen BlackBox Zentrum som redogör för perioden efter andra världskriget fram till 1990. I Haus am Checkpoint Charlie finns ett av de ursprungliga vakttornen och en utställning om gränskonflikter under det kalla kriget och uppförandet av Berlinmuren. Dessvärre hann vi inte med någon av dessa ställen. Men som jag brukar säga, man ska ju ha nåt att göra nästa gång man kommer dit...


I princip över allt i Berlin såg vi de klassiska Trabanterna. Man skulle kunna tro att man inte vill veta av de där gamla bilarna, men icke då. Här finns till och med ett Trabantmuseum och man kan vara med på Trabantsafari! Helt underbart om ni frågar mig.På vår väg mot Treptowparken åkte vi förbi Rotes Rathaus som är Berlins huvudsakliga rådhus. På den tiden Berlin var delat så var det här Östberlins rådhus. Arkitekten Hermann Friedrich, var inspirerad av kommunala hus från den italienska renässansen, men tornet påminner om katedralen i franska Laon. Det är färgen på teglet som gett namn åt rådhuset!


Innan vi kom till Treptowparken stannade vi till vid en bevarad del av Berlinmuren, där man låtit konstnärer från 21 olika länder måla varsin bit av muren. Det är 1 300 meter av Berlinmuren, längs Mühlenstrasse, mellan Hauptbahnhof och Oberbaumbrücke som har blivit ett gigantiskt konstverk. Den här delen av Berlinmuren kallas för East Side Gallery.En sak som jag tror är ganska unikt för Berlin, jag har då inte sett det tidigare, är alla vattenledningsrör som är ovan mark. Man har tydligen problem med grundvattnet i Berlin och när det grävs i marken så måste man helt enkelt lyfta upp rören. Jag gissar att när bygget är klart så stoppas rören tillbaka igen under marken.Treptowparken: anlades under 1860-talet men är idag mest känt för det kolossola monument över Röda armén som uppfördes mellan 1946 och 1949. Parken utgör gravplats för 5 000 sovjetiska soldater som dog i slaget om Berlin 1945. Porten markeras med en stor granitskulptur som föreställer det sörjande, ryska hemlandet och som omges av soldater ur Röda armén. Porten leder till mausoleet som krönts av en elva meter hög figur som föreställer en soldat som räddar ett barn och låter sitt stora svärd vila på en krossad svastika. Det här är ett verk av arkitekten Jakow Bielopolski och skulptören Jewgien Wuczeticz. I parken finns även ett astronomiskt observatorium.
Resan fortsätter...

Inga kommentarer: