onsdag 21 maj 2014

Industrimuseet i Norrahammar

Idag blev det ett besök på Industrimuseet i Norrahammar med jobbet. Museet som öppnades 1997 är inrymt i en fastighet som från början var en elementfabrik, som i sin tur var en del av Norrahammars bruk. Bruket grundades 1877 och lades ner i början av 1990-talet.


Copyright: Jenny Karlsson
Brukets produkter och verksamhet utgör huvuddelen av museets industriella del. Här kan man se plogar, järnspisar, gräsklippare, hushållsredskap med mera. Här finns flera miljöer uppbyggda som ett kök, en snickeriverkstad, skomakeri och en skolsal från 1920-talet. Jag gillar såna här uppbyggda miljöer och inte bara en massa grejer uppradade på hyllor.

Copyright: Jenny Karlsson
Copyright: Jenny Karlsson
Copyright: Jenny Karlsson
Copyright: Jenny Karlsson
Här finns även järnhistorisk utställning som berättar järnframställningens historia i Tabergsådalen. Här finns små modeller av hur järnframställning gick till

I år har man en utställning som heter "Krig & Fred" med anledning av det i år är 75 år sedan 2:a världskriget bröt ut. Utställningen visar hur Sverige rustade utifall vi skulle bli indragna i kriget.

Öppet: Mitten av maj -september lördagar och söndagar 13-17. Stängd midsommarafton och midsommardagen. Juni, juli, augusti torsdag-söndag 13-17.

Entré: 40 kr (värt entrépengen)

Hitta hit:
Industrimuseet ligger i Norrahammar söder om Jönköping, ca 8 km från centrum. Kör E4:an söderut och följ de lokala skyltarna (avfart 93 och 94). Industrimuseet ligger på Brukets forna industriområde, Hammarvägen 29, Norrahammar.

Mer info: www.industrimuseet.se

Inga kommentarer: