söndag 26 augusti 2012

Ellen Keys Strand

Häromdagen var vi på Grenna Museum och Gränna Turistbyrå iväg på en liten personalutflykt, eller en liten avslutning för oss sommaranställda, och turen gick till Ellen Keys Strand strax utanför Ödeshög. Vän av ordning undrar nu kanske vem är/var Ellen Key och vad är Strand?

Ellen Key (1849-1926), föddes i Gladhammars socken, strax utanför Västervik. Hennes far var politikern Emil Key och mor var Sofia Ottiliana Posse. Ellen var författare, pedagog och särartsfeminist. Ellen umgicks med bland andra Elin Wägner, Selma Lagerlöf, Verner von Heidenstam och August Strindberg. Fast Ellen och August blev bittra fiender...

Hela gänget på väg mot Ellen Keys Strand
Ellen bodde under många ur utomlands, men när hon återvände till Sverige lät hon uppföra ett hus alldeles intill Vätterns strand nedanför Omberg. Ja, egentligen hade hon velat ha huset alldeles vid strandkanten, men där fick arkitekten och svågern Yngve Rasmussen, sätta stopp. Huset byggdes 1910-1911, men Ellen flyttade in redan i slutet av 1910, och bodde här fram till sin död 1926. Strand är lite av en blandning av en svensk herrgård och italiensk villa.

Strand sett från gångstigen
Ellen hade en önskan, att efter hennes död så skulle Strand bli ett sommarhem för arbetande kvinnor som inte själva hade möjlighet att bekosta vila och rekreation. Och så blev det. Och för att dessa kvinnor verkligen skulle få vila ut var inte make, barn och husdjur välkomna!

Staty på solterrassen. Minns dock inte vem
det ska föreställa
Idag används Strand för att ge stipendiater möjlighet till studier och utveckling i Ellen Keys anda, vilket gör att det är begränsade möjligheter för allmänheten att besöka Strand. Det är till exempel helt stängt från mitten av juli till mitten av augusti.

Utsikt från solterrassen
Tyvärr får man inte ta kort inne på Strand. Och som den laglydiga medborgare jag är så gjorde jag naturligtvis inte det heller!
Utsikt från solterrassen
Om du är mer nyfiken på Ellen Key och när det är möjligt att besöka hennes Strand, ska du besöka Strands hemsida, som du hittar här!
Ellen Keys Strand
Vi lämnade Ellen Keys Strand lagom till att solen började gå ner. Och utsikten över östgötaslätta är nästan lika fin som den över västgötaslätta!Hitta hit: Norr om Ödeshög, från RV 50, skyltat Strand.

Inga kommentarer: