söndag 16 oktober 2011

Tegnértornet

Häromdagen bestämde jag mig för att, en gång för alla, ta och promenera till det berömda Tegnértornet en bit utanför Gränna! Jag hade som mål att göra det innan den 31 augusti som då var min sista dag på sommarjobbet. Det blev aldrig av. Men som tur var, så blev jag ju kvar i Gränna. Efter att ha varit halvvägs iväg ett par gånger, så blev det äntligen av.

 

Nu hade jag tur, så jag fick skjuts halva vägen, och det tycker ju vissa är fusk, men inte jag! Det första som möter mig dock då jag klivit ur bilen på parkeringen är en gigantisk uppförsbacke! Självklart fick jag inte med på bilden här nedan hur brant den var. Men, den tog musten ur mig vill jag lova! Jag pustade redan innan jag kommit halvvägs upp för backen. Men det var bara att kämpa på. Och detta var inte enda uppförsbacken vill jag lova. Nej, det här är en (i mina ögon i alla fall) rejält kuperad terräng att tia sig fram på. Men så är jag ingen van "skogsvandrare".


 

Efter att ha kämpat mig upp för ett par rejäla backar, så ser jag en skylt. Jag stannar till, och försöker återhämta mig, och passar då på att ta en närmare titt på skylten. Det visar sig finnas en dikt/text på den av en känd författare. Och med jämna mellanrum så dök upp det en sådan här skylt. Mycket fiffigt tänkt tycker jag.

 
Efter att ha gått en bra stund där i skogen så undrade jag om inte Tegnértornet skulle dyka upp snart, och rätt var det så stack det upp där bland träden. Nästan som ett UFO var min första tanke!

Tornet, som från början kallades för Skogstornet, kom till 1973, genom ett initiativ av idrottsjournalisten Torsten Tegnér. Tornets höjd är 26 meter och det sträcker sig 325 meter över havet, och 236 meter över Vätterns yta. För att komma upp till tornets utsiktsplattform måste man först bemästra de 144 trappstegen!


 


Väl uppe i tornet har man en närapå makalös utsikt, och vid klart väder ser man fyra landskap - Småland, Västergötland, Östergötland och Närke!
Att kliva upp i Tegnértornet är inget för den veke. Jag var nära att ge upp ganska tidigt, då jag tyckte att trappan svajade lite väl mycket, och på ett par ställen gungade det till rejält när jag satte foten på trappsteget. Det visade sig då att "pinnen" (vet inte hur jag ska förklara det bättre), mellan trappsteget och ledstången var trasigt och hölls ihop med hjälp av silvertejp och nån tunn grej som ska föreställa den där pinnen då mellan trappsteget och ledstången. Då var det nära att hjärtat stannade en kort stund, för jag trodde ju självklart att jag lika gärna kunde ha trampat igenom och förmodligen ramlat ner!

Väl uppe det 26 meter höga tornet så tyckte jag att det krängde lite, då det var rätt så kraftig vind just den dagen jag var där. Först tänkte jag att jag säkert inbillade mig, men när jag pratade om min upplevelse för Sofia och Sara bl.a. så sade båda två att det förmodligen krängde!

Det blev några snabba foton och sedan ner igen, jag hade ingen lust att vara där uppe för länge. Nere igen var det bara att börja traska tillbaks mot Gränna igen. Och det tog ca 1 timma från Tegnértornet till torget i Gränna. Promenaden från parkeringen till tornet tog ca 20-25 minuter.

Jag kommer förmodligen aldrig mer gå till och vidare upp till Tegnértornet, pga mina upplevelser häromdagen. Jag tycker inte om när det svänger och kränger, det känns alltför osäkert. En restaurering av tornet skulle inte skada. Eller varför inte riva och bygga nytt?

Tillgängligt: Året om
Entré: Fri entré
Hitta hit: Promenera från torget i Gränna till Södra Parken, ta trapporna uppför berget, och följ sedan skyltningen. Ca 3 km från torget. Om man vill kan man även köra bil en bit på vägen. Kör söderut från Gränna, vid rondellen, kör mot Tranås, följ sedan skyltning Grännaberget och vidare Tegnértornet. Parkera vid grusparkeringen och följ sedan vandringsstigen till Tegnértornet. Ca 2 km från parkeringen.

Inga kommentarer: