fredag 29 oktober 2010

Hällristningarna i Tanum

När jag pluggade på Tomelilla Turismutbildning skulle vi skriva ett arbete på engelska, och efter ett visst funderande så beslöt jag mej för att skriva om hällristningarna i Tanum, då jag ända sedan jag gick på lågstadiet och var där på studiebesök har fascinerats av dem. Och om jag då ändå skriver ett arbete om hällristningarna, så varför inte passa på att besöka dem, när jag ändå var "hemma" en helg?! Jag menar, finns det något bättre än att förena nytta med nöje?


I norra Bohuslän finns det ca 1 500 kända hällristningar och man hittar ständigt nya. Området kring Tanum består av mer än 350 variationsrika grupper med ristningar på de platta berghällarna! Här har man hittat ett tjugotal typer av figurer och motiv, t.ex. skålgropar, skepp, slädar, djur, människor, handflator, fotsulor, träd och vapen... Ristningarna tolkas som tidig symbolisk bildkonst, med motiv och placering som medvetet har placerats av de som gjort ristningen! Bilderna beskriver bronsåldersmänniskornas sociala liv, deras andliga upplevelser, trosföreställningar och riter.

På bilden här nedan ser ni en av de kanske mest kända ristningarna i Tanum, nämligen "Brudparet". Det är de två figurerna nästan mitt i bilden.


Hällristningarna i Tanum, är sedan 1994 en del av UNESCO:s "Världsarvslista", och består av ristningar på ett flertal ställen i kommunen; Vitlycke, Aspeberget/Tegneby, Fossum, Litsleby, Gerum och Kalleby. Vid mitt senaste besök vid Världsarvet så var jag vid flera av dessa platser. En bra plats att börja på är vid Vitlycke där det även finns ett museum som visar hällristningar samt en rekonstruerad bronsåldersgård.

Ett par kilometer söder om Vitlycke Museum ligger Litsleby. Här kan man se "Spjutguden", en 2.3 meter lång krigare, med riktigt kraftiga vader, om du frågar Jenny. Vissa anser att han ska föreställa Oden. Den här ristningen är tillgänglighetsanpassad!


Vill du veta mer? Då rekommenderar jag Vitlycke Museums hemsida och Riksantikvarieämbetets hemsida om våra svenska världsarv.

Öppet? Hällristningarna är tillgängliga året om. Vissa täcks dock över under vintern för att skyddas. Vitlycke Museum är öppet maj-oktober. Övriga tider öppet för bokade besök.

Hitta hit: Vitlycke Museum (bra startpunkt) ligger 1 km söder om Tanumshede. Från E6:an, tag av mot Tanumshede. Följ skyltning från Tanums kyrka.

Inga kommentarer: