torsdag 8 december 2016

Sollidens slott

I samband med Ölands Skördefest i år (2016) passade jag och syrran på att besöka Sollidens slott; kungafamiljens privata sommarresidens. Man kommer inte in i själva slottet, men man kan gå omkring i slottsparken och njuta av slottet från utsidan.

Sollidens Slott
Slottet uppfördes 1903-06 av dåvarande kronprinsessan Victoria (gift med Gustav V). Kronprinsessan hade en "klen" hälsa (luftrörsbesvär) och hennes livläkare Axel Munthe ansåg att Ölands milda luft skulle göra henne gott. Och Victoria lyssnade på sin livläkare, och man började bygga Solliden. Att äktenskapet med Gustav V inte var det bästa gjorde väl saken till att Victoria påbörjade sitt "Borgholmsprojekt".
Sollidens Slott
Solliden är uppförd i en italiensk villa-stil med vitputsad tegel, och är tre våningar hög. Förlagan är var Axel Munthes villa San Michele på Capri. Man hittar många detaljer i italiensk marmor och ölandssten. Kronprinsessan var mycket delaktig i hur slottet skulle se ut, och hon satte verkligen arkitekten Torben Grut i arbete. De första ritningarna var inte tillräckligt italienska, men 1906 stod den stora vita villan klar.

Sollidens Slott
Slottet omges av en vacker slottspark med olika inriktningar. Här finns bl.a. en pergola, en holländsk rosenträdgård, en italiensk trädgård och en engelsk park. Pergolan är smyckad med klassiska skulpturdetaljer, och i den italienska trädgården som är geometriskt anlagd i renässansstil växer det buxbom, thuja, cypresser och en mängd olika blommor. Trädgården pryds av en bronsskulptur föreställande Merkurius.

Italienska trädgården
Den engelska parken har vidsträckta gräsytor och flera sydländska trädarter som plataner, cypresser och tulpanträd. I denna lummiga grönska står en byst, föreställande drottning Victoria, om given av skulpturer ur den grekiska mytologin.

Engelska parken?
Den holländska rosträdgården är en gåva av drottning Vilhelmina och är anlagd av holländska trädgårdsmästare 1926. I denna vackra trädgård med blommande perenner och rosor finns fyra marmorskulpturer av skulptören J. N. Byström.

Staty någonstans i slottsparken!
Precis när man passerat slottet och man blickar åt vänster så ser man en liten brun stuga. Den här lilla stuga var från början ett torp som hette Grönadal. Här bodde Johan Törngren, hans fru Maja och deras barn i över 30 år innan torpet införlivades med Sollidens parker. 1948 rustades stugan upp och gjordes om till en lekstuga för prinsessorna Margareta, Birgitta, Desirée, Christina och prinsen Carl Gustaf! Lekstugan var en present från farfarsfar, kung Gustav V!

Lekstugan
När man går omkring i parken så är det inte alls svårt att förstå att kungafamiljen älskar denna plats. Det finns massor att se på. Rätt var det är så är det installation bland buskarna!

Någonstans i slottsparken
1992 byggdes en paviljong där det visas utställningar på kungliga teman. I år var det kungliga stolar om jag inte missminner mig. I paviljongen finns det även en liten butik där man kan köpa presentartiklar.

Sollidens Slott sett från baksidan.
Vägbeskrivning: Kör väg 136 norrut, mot Borgholm. Sväng vänster mot Borgholms Slott. Kör förbi Borgholms Slott och följ skyltarna.

Senaste besöksdatum: 1 oktober 2016

Inga kommentarer: