onsdag 4 mars 2015

Kalmar Läns Museum

Inrymt i den gamla ångkvarnen i Kalmar återfinns numer Kalmar Läns Museum. Här kan man bland annat se en fantastisk utställning om regalskeppet Kronan som förliste utanför Hulterstad på sydöstra Öland 1676. Här finns även en permanent utställning om Jenny Nyström, ni vet hon med tomtejulkorten, hon var nämligen från Kalmar. Utöver dessa två fasta utställningarna har man under året flera tillfälliga utställningar.

Den gamla ångkvarnen har blivit museum

När jag och syrran besökte museet sommaren 2014 var där bland annat en utställning om utgrävningarna i Sandby borg på Öland.

Jag gillar verkligen Kronanutställningen så som den är idag med modeller, bildspel, storbildsvideo, rekonstruerade miljöer och mängder av föremål som man hittat under/i samband med de marinarkeologiska undersökningar som gjorts sedan 1980-talet. Man hittar fortfarande fynd vid vrakplatsen.

Högst upp i byggnaden finns ett mysigt café, och i anslutning till receptionen finns en liten, men bra, museibutik.

Jag saknar en utställning om Kalmar stads historia, för här har ju hänt så otroligt mycket spännande, men å andra sidan är det ett länsmuseum och vore det ju kanske fel att ha en utställning om just Kalmar. Men för att vara ett länsmuseum är det väldigt mycket fokus på just regalskeppet Kronan, fast samtidigt kan jag förstå varför!

Även om man kanske inte är intresserad av gamla förlista regalskepp är det väl värt ett besök, det är svårt att inte bli berörd.

Hitta hit: Museet ligger i hamnområdet i Kalmar, och adressen är Skeppsbrokajen 51.

Inga kommentarer: