lördag 27 december 2014

Norra begravningsplatsen

Ända sedan jag började jobba i Gränna 2011 har jag velat besöka Norra begravningsplatsen i Stockholm (Solna, om vi ska vara petnoga). Anledningen till detta är att S.A. Andrée, K. Fraenkel och N. Strindberg, deltagarna i Andréexpeditionen, ligger begravda här. Lördagen den 13 december 2014 var då dagen jag äntligen fick till ett besök här. Jag hade faktiskt planerat in en helg i Stockholm, utifrån att jag skulle till just Norra begravningsplatsen.

Norra begravningsplatsen är en av Sveriges största (kanske till och med den största) kyrkogården i Sverige med sina drygt 600 hektar och en sisådär 33 000 gravar! 1815 uppläts ett område, som tillhörde Karlbergs kungsgård, till allmän begravningsplats för Stockholms invånare, då behovet av en ny begravningsplats blev akut. Den invigdes 1827 av biskop Johan Olof Wallin. Begravningsplatsen kom att utvidgas, särskilt under 1860-1870-talen, efter stadens växande behov.


Här hittar man allt från små enkla gravstenar till stora påkostade gravmonument, men även en stor mängd statyetter, byster, reliefer på gravstenarna och gravkors med invecklad ikonografi gör Norra begravningsplatsen till ett öppet skulpturmuseum, med verk av bl.a. Carl Milles och Carl Eldh.


Helt plötsligt dök det upp ett litet mausoleum
En del gravar är lite mer påkostade
Disponenten Knut Lundberg
vill inte att man glömmer hur han ser ut

Min plan inför den här lilla utflykten var att lägga max en timme här, nog för att den är stor, men en timme ska väl ändå räcka och bli över tänkte jag. Jag var där i två timmar. Och då hade jag ändå inte hittat alla gravar jag var nyfiken på. Här ligger nämligen flera kända personer begravda.

Redan innan mitt besök hade jag fått reda hur jag enklast skulle hitta Andréemonumentet på kyrkogården. Jag hade nämligen pratat med chefen för Norra begravningsplatsen, då han ringde till jobbet för att boka in en Andréevisning åt sig och sina medarbetare. De får tydligen många frågor om hur man hittar till just Andrées grav, och då kände de att de ville veta lite mer om Andréexpeditionen. Innan mitt besök hade jag dessutom fått tag på en karta över kyrkogården i en "guidebok" där Andrée samt andra namnkunniga låg begravda, så det var "bara" att utgå från kartan och leta mig fram.

Andréemonumentet
Andréemonumentet
Andréemonumentet

Jag letade mig sedan vidare till Ivar Kreuger, Vilhelm Moberg, Rikard Dybeck, August Strindberg och Alfred Nobels gravar.
Rikard Dybecks grav. Det var han som skrev
texten till vår nationalsång

Ivar Kreuger; tändstickskungen
Jag vet att det knappt går att utläsa,
men här ligger Alfred Nobel begravd
Vilhelm Moberg
August Strindberg

På området finns det inte mindre än två begravningskapell, norra begravningskapellet och stora begravningskapellet.
Stora begravningskapellet

Innanför murarna på Norra begravningsplatsen finns det även en mosaisk (judisk) och en katolsk begravningsplats, och om jag inte missminner mig såg jag även en och annan muslimsk grav.

Judiska begravningsplatsen
Judiska begravningsplatsen
Judiska begravningsplatsen
Kapellet vid judiska begravningsplatsen
Katolska begravningsplatsen
Katolska begravningsplatsen
Katolska begravningsplatsen
  
Kapellet vid katolska begravningsplatsen



                      Det visade sig vara lättare än jag först trodde att hitta till Norra begravningsplatsen, trots att jag åkte kollektivt. Jag hade sån tur att det gick en buss direkt från mitt hotell till Karolinska sjukhuset, och därifrån var det en promenad på ett par minuter bara, och sedan stod jag vid grind 3 till Norra begravningsplatsen.

7 kommentarer:

Anders Arhammar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anders Arhammar sa...

Trevligt att du gått på norra! Fina bilder. Jag har gjort en sida http://www.norrabegravningsplatsen.se som du kan använda nästa gång du kommer upp, om du vill hitta speciella gravar.

Jenny sa...

Hej Anders.
Är det du som ligger bakom den sidan? Vilket jobb du lagt ner. Jag var inne på sidan innan mitt besök, och hade god hjälp av den. Att jag inte hittade alla gravar jag var "ute efter" skyller jag på kartan jag hittade i en guidebok. Eller så kollade jag kanske inte så jättejättenoga på den. =)Men, jag hittade ju graven/monumentet jag var där för, nämligen den över S.A. Andrée, K. Fraenkel och N. Strindberg. Det var inte sista besöket på Norra begravningsplatsen kan jag lova.

Anders Arhammar sa...

Roligt att du gillade ditt besök! Nu har jag fixat så att nästa gång du går dit kan du lätt hitta gravarna i din mobil, via min hemsida. när du får upp hittagraven kartan, är det bara att zooma in, så sitter den röda pricken precis på graven.
Och fin sida du har här dessutom. Roligt att läsa om dina Utflykter!

Jenny sa...

Tack Anders, det värmer att höra. Nästa gång jag är på Norra begravningsplatsen ska jag absolut använda din sida via mobilen! =)

Robb56 sa...

Tack! Intressant rundvandring. Har varit där några gånger och man blir "aldrig klar". Du skrev något om största kyrkogård. Kvibergs kyrkogård i Göteborg (130 ha) är Sveriges största och den näst största i hela Norden.

Unknown sa...

Kvibergs är klart större till ytan, Norra är bara 62 ha. Men det finns fler gravar på Norra begravningsplatsen. Skogskyrkogården i Stockholm är med sina 100 000 gravplatser störst i landet, räknat i antalet gravplatser. Räknar man till ytan är den näst störst, efter Kvibergs kyrkogård.