torsdag 8 juli 2010

Kärnan i Helsingborg

Kärnan i Helsingborg är ett omtyckt utflyktsbor, både för helsingborgare och oss utomsocknes. Kärnan är den återstående delen av det medeltida slottet Helsingborgs slott. Man vet inte exakt när tornet uppfördes, men man tror att det är i början av 1300-talet.
Helsingborgs slott var en del av den s.k. Öresundstullen som var i bruk från 1400-talet till 1800-talet. Även Kronborgs Slott i Helsingör byggdes för att kunna ta upp tullen. Anledningen till att det var just här i Helsingborg/Helsingör som tullen "byggdes" var för att sundet är som smalast här!

Tornet är ca 35 meter högt och för att komma upp på toppen måste man gå upp för en smal och slingrande spiraltrappa. Planen var att räkna antal trappsteg, men det missade jag förstås. Oavsett hur många trappsteg det är upp till toppen så är det värt mödan. Utsikten över Helsingborg, Öresund och Helsingör är helt fantastisk! Om man inte orkar gå hela vägen upp direkt, så kan man stanna till i de rum som är öppna längs vägen...


Kärnan är öppen för besök året om. I år (2010) kostar det 30 kr att besöka Kärnan, men det är det värt. Om inte annat för den fantastiska utsikten!

Inga kommentarer: