torsdag 22 september 2011

Runsten vid Velanda Gård

I Väne-Åsaka socken finns Trollhättans kommuns enda kända runsten! Och som vanligt så har jag åkt/kört förbi den där skylten vid 42:an söder om Väne Åsaka, eller Åsaka som vi Trollhättebor säger,x antal gånger, utan att för den skull bett den jag åker med, eller själv valt att köra in och titta lite närmare! Men när jag ändå var ute och for där häromdagen, så passade jag på att en gång för alla svänga av och därmed bocka för den på listan över fornminnen jag sett!

Det som gör runstenen intressant är texten. "Tyrvi reste stenen efter Ogmund, sin make, en mycket god tägn, Tor vige". Inskriften innehåller alltså en bön om att asaguden Tor ska beskydda stenen. Det här är mycket ovanligt på svenska runstenar. Stenen restes på 1000-talet e.Kr. men upptäcktes inte förrän 1912 i samband med att man skulle flytta en gärdesgård. Var den stått tidigare är okänt!

Självklart tyckte jag att det var lite pinsamt att stå och titta på runstenen då den står alldeles intill bostadshus! Jag försöker dock ruska av mig den här pinsamhetskänslan, för det är ju ingen som ska tala om för mig vad som är intressant att se eller inte...

Öppet/tillgängligt: Året runt.

Hitta hit: Ta RV 42 från Trollhättan mot Borås. Skylt vid Velanda Gård. När du svängt av 42:an ta till höger vid vägskälet. Här finns ingen skylt. Runstenen har du sedan på din vänstra sida. Visa hänsyn till de som bor i närheten!

onsdag 21 september 2011

Lagmansereds kyrkoruin

En solig septemberlördag tog jag bilen (läs syrrans bil) ut på en liten miniutflykt. Målet för dagen var eg. Vissla kvarn, söder om Åsaka i Trollhättans kommun. Men när jag kom farandes där på RV 42 blev jag lite osäker på vart jag skulle svänga av vägen. I min bok "Värt att se i Trollhättans kommun", står det att det är strax intill riksväg 42, söder om Velanda gård, och så är det en liten handmålad "karta", så jag visste på ett ungefär. När jag kommit till Velanda gård, som ligger alldeles söder om Åsaka, så såg jag en busshållplats där det stod "Vissla". Perfekt tänkte jag, och var på väg att göra vänstersvängen, när jag upptäckte att det var en mycket liten grusväg... Kan det verkligen vara här tänkte jag? Och det fanns ingen skylt som pekade dit där det stod Vissla. Så jag vågade helt enkelt inte svänga in där. Jag var helt övertygad om att jag skulle hamna på en liten bondgård eller nåt, och hur pinsamt skulle inte det vara att tvingas vända på gårdsplanen och bara köra därifrån. Istället valde jag att köra vidare på 42:an för att ta en liten närmare titt på Lagmansereds kyrkoruin, som jag visste ligger några kilometer därifrån!

Idag återstår bara resterna av den gamla kyrkan, i form av en till två meter höga murar. Men, det är tillräckligt för att jag ska vara nöjd. Lite jobbigare är det när resterna består av en liten knapp upphöjning i marken... Här ser man tydligt hur kyrkan en gång kan ha sett ut.

Det har med säkerhet funnits en kyrka här sedan medeltiden. Denna kyrka brändes ner av danskarna i den s.k. Brännefejden år 1612. 1639-47 återuppbyggdes kyrkan på initiativ av änkan Sidonia Grip. 1704 var dock elden framme igen, men 1752 byggdes kyrkan upp igen. Men inte heller den här kyrkobyggnaden klarade sig undan elden. Mitt under en pågående högmässa 1929 brann sockenkyrkan ner till grunden. Den här gången valde man att inte bygga upp kyrkan igen. Istället valde man att bygga en ny kyrka vid Boryd, ett par kilometer väster om den nedbrunna kyrkan, där den invigdes 1935.

På kyrkogården ligger flera ur ätten Silfverschiöld begravda. Inte så konstigt kanske med tanke på att Kobergs slott som sedan 1770-talet ägs av  familjen Silfverschiöld, ligger alldeles i närheten!




Öppet/tillgänglig: Året runt.

Hitta hit: Från Trollhättan, tag RV 42 riktning mot Borås. Några kilometer öster om Lagmansereds nuvarande kyrka når man ruinen via en liten avtagsväg från 42:an. Precis innan avtagsvägen är det en skylt: "Lagmansereds kyrkoruin".

tisdag 20 september 2011

Karleby gånggrifter

Ända sedan jag någon gång på lågstadiet såg min första hällkista eller om det var en gånggrift, någonstans i Falköping eller Skaratrakten, i samband med en skolresa har jag varit fascinerad av denna typ av fornminnen!

På den numer berömda bilresan mellan Trollhättan och Gränna en helt vanlig torsdag i mitten av september så passade jag på att titta lite närmare på gånggrifterna i Karleby, strax utanför Falköping. Falbygden är rikt på fornlämningar från bondestenåldern, här finns t.ex. tre fjärdedelar (ca 250) av Sveriges alla gånggrifter. I Karleby ligger gånggrifterna på rad! Här finns t.ex. Skandinaviens största gånggrift, den s.k. Ragnvalds kulle.

En gånggrift är en s.k. megalitgrav från yngre stenåldern. Och vad är en megalitgrav då frågar sig någon kanske? Ordet kommer från grekiskans mega = stor, li'thos = sten. Dvs stora stenar. Och man kan väl säga att det är gravkammare byggda av stora stenblock. Takblocken kan väga upp till 10-15 ton styck!

Jag besökte/såg tre stycken gånggrifter i Karleby; Klövagårdens gånggrift, Ragnvalds kulle och Logårds kulle.

Klövagårdens gånggrift har en kammare som var 6 meter lång och 2,5 meter bred. Vid en utgrävning på 1870-talet hittade man välbevarade benrester från ca 80 individer sägs det! Här på kullen, ovanpå gånggriften ska det ha stått en väderkvarn före 1862.

Klövagårdens gånggrift

Klövagårdens gånggrift

Klövagårdens gånggrift

Ragnvalds kulle är Skandinaviens största gånggrift och kammaren mäter 16*2,5 meter. Själva gången är 11 meter lång! På en av takhällarna finns det även skålgropar, som kan ha använts vid offer.


Ragnvalds kulle

Ragnvalds kulle

Den sista gånggriften jag var vid var Logårds kulle med en kammare som mäter 11*2,5 meter. Även här har man funnit ben efter flera människor. Efter den arkeologiska undersökninge på 1800-talet så lämnades graven öppen, vilket bidrog till att den vittrade och delvis rasade samman. För att undvika att den rasar mer har man fyllt graven med småsten.

Logårds kulle


Logårds kulle
Öppet/tillgängligt: Året om

Hitta hit: Från RV 47 mellan Falköping och Jönköping, skyltat till Karleby. Efter kyrkan är det skyltat till gånggrifterna.

måndag 19 september 2011

Agnestad kyrkoruin

När man kommer farandes på RV 47 mot Jönköping efter rondellen vid McDonalds i Falköping så står det en "Kyrkoruin" med en sevärdhetskringla på en skylt som visar in till höger. Det här är ännu ett sådant ställe som jag bara har farit förbi. Och varje gång jag farit förbi har jag tänkt att jag minsann ska kolla upp vad det är för en kyrkoruin. Men det har jag ju aldrig kommit ihåg att göra. Men, nu beslutade jag mig verkligen för att svänga av och ta en liten närmare titt.

När jag svängt av vägen och kör på en liten grusväg ser jag ganska snart en gammal skylt med STF:s logga på och så: "Agnestad kyrkoruin". Jag har då aldrig hört talas om denna kyrka, men så har jag inte heller läst på speciellt mycket om Falköping och dess sevärdheter!


Kyrkplatsen här anses vara en av de äldsta i Västergötland. Idag återstår bara murarna och de som man ännu kan se ska ha tillkommit på 1100-talet. Vid utgrävningar av platsen har man upptäckt att det varit kristna begravningar här före dessa murar uppfördes. Detta tyder på att det funnits en äldre kyrka på platsen! Agnestad kyrka har troligen övergivits under andra halvan av 1500-talet.


När jag närmar mig kyrkoruinen upptäcker jag till min stora att glädje, och förvåning att muren är rund! Agnestads kyrka har alltså varit en rundkyrka! Rundkyrkor är inte så vanliga i Sverige, man vet bara om ett dussintal kända och bara ett fåtal av dessa är bevarade. Kyrkan var Sveriges minsta rundkyrka och dess innermått ska ha varit 7 meter och murarna var 1,1 meter tjocka! Ca 10 km öster om Agnestad finns Falbygdens enda bevarade rundkyrka - Skörstorp. Och ni kan ju gissa vem som kommer lägga Skörstorps kyrka på listan över nya utflyktsmål!

Varför byggde man rundkyrkor? Förmodligen fungerade dessa kyrkor även som försvarsbyggnader. Och det är lättare att försvara en rund byggnad än en "fyrkantig" byggnad!


Öppet/tillgängligt: Året om

Hitta hit: RV 47 mellan Falköping och Jönköping. Strax efter rondellen vid McDonalds skyltat "Kyrkoruin".

söndag 18 september 2011

Gökhems kyrka

På min resa mellan Trollhättan och Gränna häromdagen, stannade jag till vid Gökhems kyrka, strax före Falköping (från Trollhättan sett). Någonstans hade jag läst att den ska vara gammal, typ 1100-talet och att det ska finnas vackra takmålningar i den. Så när jag såg skylten där det stod Gökhem så svängde jag således av RV 47. Redan när jag kör in till parkeringen vid kyrkan och kyrkogården ser jag att det här är en sån där kyrka som jag gillar. Liten, kompakt vitmålad stenkyrka utan torn. Och även jag ser att den är från 1100-talet! Tyvärr var kyrkan inte öppen när jag var på plats, så jag fick nöja mej med att beundra den utifrån.

Väl tillbaka i Trollhättan, efter min snabbvisit i Gränna så var jag ju tvungen att hitta lite mer information om Gökhems kyrka, bl.a. för att ha något att skriva här. Jag får då veta att det är en romansk absidkyrka, byggd på 1100-talet. Och det lilla som jag lärt mig genom mina besök i kyrkor är att även jag skulle säga att det är en romansk absidkyrka från 1100-talet. Men på ett par ställen kan jag även läsa att Gökhems kyrka ska vara den äldsta kvarvarande stenkyrkan i Sverige, och att den ska vara från 1077! Och tänk om det är så. Lite häftigt faktiskt. Nu kanske den påläste påpekar att Dalby kyrka i Skåne är ju äldre, den är ju från 1060, men då ska vi komma ihåg att vid den här tiden var Skåne danskt...

Då jag aldrig kom in i kyrkan fick jag inte se de berömda valvmålningarna eller de övriga inventarierna. Jag kan dock lova att Gökhems kyrka ligger högt upp på nästa års utflyktslista! Jag måste ju självklart in i kyrkan.

Den fristående klockstapeln uppfördes 1720 av ryska krigsfångar sägs det.

I närheten av Gökhems kyrka, ska det finnas en ruin efter Överkyrke kyrka. Denna ruin måste jag självklart hitta...

Gökhems kyrka

Klockstapeln i Gökhem
Öppet: Maj-augusti.
Entré: Fri entré
Hitta hit: Skyltat till Gökhem från RV 47, väster om Falköping.

lördag 17 september 2011

Sparlösastenen

Sparlösastenen i Vara kommun är en av Sveriges märkligaste runstenar, och då måste jag ju självklart dit och titta lite. Saken är den att jag har åkt förbi skylten med sevärdhetskringlan och som pekar mot Sparlösa och Sparlösastenen x antal gånger. Både under tiden som fotbollsspelare och vi nästan alla säsonger hade minst en match i Skaraborg, men även på väg till eller från Kalmar och Öland. Nu det sista har det ju även blivit ett par resor mellan Trollhättan och Gränna med. Men, jag har aldrig liksom svängt av "47:an" och tagit mej de 5 km för att ta en liten närmare titt. Men, så häromdagen, när jag körde till Gränna, så bestämde jag mig för att en gång för alla åka till Sparlösastenen. Den här gången hade jag ju ingen annan stackare att ta hänsyn till heller!

Sagt och gjort, när jag såg skylten med "kringlan" på så svängde jag av vänster och kom mer och mer ut på landet. Till slut så kom jag då fram till Sparlösa och kyrkan, där jag visste att stenen skulle finnas. Eller strax intill i alla fall. Väl framme ser jag som ett litet hus, och där innanför fönstren ser jag stenen. Första tanken är nu: säg inte att det är låst och jag inte kommer närmare än så här... För det är liksom min otur. Jag visste att den stod som i en byggnad, men jag trodde att det kanske var som i Rök (där jag förövrigt inte varit, men sett bilder) att man byggt ett tak över den bara. Men här hade man verkligen byggt ett hus runt om stenen. Jag hittade en dörr, och till min glädje så var den öppen. Smart drag tycker jag, för nu är stenen verkligen skyddad.

Men nu till själva stenen! Stenen är rest omkring år 800, och är unik genom sin bildframställning. Bilderna på Sparlösastenen är väldigt olika andra bilder på nordiska runstenar. Själva runorna består av både 16-typiga s.k. kortkvistrunor (rökrunor) och runor av äldre typ (urnordiska runor).
Sparlösastenen
Sparlösastenen
Sparlösastenen
Man vet inte om Sparlösastenen är ett historiskt eller juridiskt dokument, en poetisk skildring eller ett äreminne. Och bara det gör ju stenen lite spännande tycker jag. Den äldsta kända uppgiften om Sparlösastenen är en teckning från 1669. I denna teckning kan man se att stenen är inmurad i den medeltida kyrkans södra mur. Då den medeltida kyrkan revs och ersattes med den nuvarande kyrkan 1848 så murades den återigen in i kyrkan. Runstenen var då delad i två delar. 1937 beslutade man sig för att ta ut stenen från kyrkan, och då upptäckte man även ristningar på de partier som tidigare varit dolda. Man reste stenen på kyrkogården, men den var nära att förstöras av väder, vind och luftföroreningar. 1982 ställdes den upp på sin nuvarande plats i den specialbyggda utställningshallen!

Kyrkan som Sparlösastenen varit inmurad i.
Är man intresserad av fornnordisk historia, och har vägarna förbi, ska man självklart stanna till i Sparlösa för en liten närmare titt på runstenen. Men här finns inte så mycket mer. På sommaren finns här ett litet café som drivs av Sparlösa hembygdsförening.

Öppet: Året runt.
Entré: Fri entré, bidrag mottages gärna för fortsatt underhåll av stenen.
Hitta hit: Skyltat från väg 47 mellan Trollhättan och Falköping

söndag 11 september 2011

Stierngranats pyramid

Den här utflykten, eller del av utflykt, för jag passade på att besöka det här stället när jag ändå var vid Stalpet i Aneby, går väl under kategorin "udda sevärdheter". Men Malte Liewen Stierngranat (1871-1960) - eller "mannen som gjorde vad som föll honom in", som byggde pyramiden, gjorde verkligen vad som föll honom in!

Mot sina föräldrars vilja åkte han till Amerika för att skapa sig en framtid och gifta sig rik! Och det gjorde han... Han köpte sig en ingenjörstitel, och han gifte sig med en svenskättad senatorsdotter vid namn Marie Dahlman. Malte kom tillbaka till Sverige tillsammans med fru och dotter, och han köpte (med hjälp av sin frus pengar) tillbaka en del av sin födelsegård Nobynäs. Här började han uppföra Stjärneborgs slott, samt ett museum med kuriosakabinett. Han byggde till och med en järnvägsstation vid Nobynäs. Järnvägsstationen är dock nedlagd. Men tåget går fortfarande ruskigt nära Nobynäs...

Nu till pyramiden som ligger där i skogen i Aneby kommun. Malte gjorde som jag skrivit tidigare vad som föll honom in, och efter en resa till Egypten 1908 beslöt han sig för att skapa en familjegrav med Cheopspyramiden som förebild. Och så blev det. Inuti har pyramiden formen av ett gotiskt kapell, med frescomålningar och altare. Här ligger han balsamerad i en sarkofag tillsammans med sin första hustru Marie, barnen Rutger och Ulrika, samt Ulrikas make Björn Stenhammar. Sedan 1959 är pyramiden klädd i koppar. Pyramiden är öppen för besökare under sommartid!



Helt plötsligt ser man då pyramiden...

Stierngranats gravpyramid
Innanför inhägnaden runt pyramiden hittar man även en förminskad kopia av den sten Malte Liewen Stierngranat reste för Skandinaviska klubben i Milwaukee USA 1910, samt en sarkofag som är rest till minne av Stierngranats goda vän holländskan Jacoba van Spreeken.




Öppet: juni-augusti, lördag-söndag kl. 13-16. Visning varje hel- och halv timma (2011)
Entré: 20 kr/person, barn under 12 år gratis.
Hitta hit: Från Aneby centrum, kör norrut mot Tranås. Efter ca 1 km vid Stalpet, kör mot Nobynäs. Skyltat.

onsdag 7 september 2011

Stalpet

I somras fick jag vid några tillfällen frågan om hur man kommer till Stalpets vattenfall. Och efter att ha fått frågan i alla fall två gånger, blev jag ju jäkligt nyfiken på om detta vattenfall kunde vara något. Men jag var lite rädd för att bli besviken. Det har hänt förut om jag säger så. När jag jobbade i Brösarp, fick jag ganska ofta frågan om hur man hittade till Skånes högsta vattenfall (Forsakar). Alla dessa frågor om detta vattenfall gjorde ju att jag kände mig tvingad att åka dit för att se detta med egna ögon. Och jag blir sjukt besviken. Det var knappt något vatten alls i fallet. Inte den dagen jag var där i alla fall. Jag lovade mig själv att åka dit igen, för att se om det bara var tillfälligt. Men jag har inte kommit dit än!

När jag under en knapp veckas tid hade tillgång till bil, bestämde jag mig för att ta en tur till Aneby och detta vattenfall. Jag var dessutom tvungen att kolla om det var skyltat från vägen, som jag hävdat på jobbet att det är! Nu vågade jag mig inte på att ta "småvägarna" som Eniro tipsade om, utan jag valde att ta vägen mot Tranås och sedan svänga ut på 32:an mot Eksjö, och därmed köra "stora" vägen. Och när jag kom farandes där på 32:an så fanns det allt en skylt som visade in till "Stalpet". Så det var bara att följa den, och helt plötsligt var jag framme!

Stalpet sett från vägen
Den här gången blev jag inte besviken. Kanske för att jag bestämt mig för att inte ha några som helst förväntningar på det hela! Stalpet är södra Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på ca 20 meter, (dubbelt så högt som fallet i Forsakar som är ca 10 meter). Och det är väl egentligen vad som är intressant med det hela. För den ornitologiskt intresserade kan jag meddela att nedströms fallet rinner Svartån genom en ravin där man kan se strömstare, forsärla och kungsfiskare!

Här i Stalpet har man tänkt till lite, man har byggt en trappa som tar en ner för ravinen och till en liten plattform där man kan beundra vattenfallet! Men det är en ganska brant och lång trappa så det gäller att inte ha svindel när man ska gå ner där. Jag tyckte att det var lite småjobbigt att gå upp för trapporna igen, men det handlar mest om min dåliga kondition!

Trappan nedför ravinen
Som ni kan se så är det ett lite mindre fall till höger om där det forsar vatten, jag tror att man valt att strypa vattentillförsen till det fallet för tillfället, för det såg ut som att man kan reglera vattnet från dammen ovanför!
Stalpet
Alldeles intill vattenfallet finns det ett sommaröppet café, som naturligtvis stängde dagen innan jag var där! Allt jag såg var ägarna som städade inför vintern! Men så brukar det vara för min del, att jag kommer typ en dag för tidigt eller för sent, så jag är inte direkt förvånad. Men, jag hade en lite fika med mig som jag avnjöt i bilen på parkeringen, för det var ju inget toppenväder tyvärr.

Caféet
Jag tycker faktiskt att Stalpet är värt ett besök, och framförallt under sommaren då caféet är öppet! Tänk dig en god kopp kaffe och nåt gott till det intill ett brusande vattenfall...

Hitta hit: 1 km norr om Aneby centrum. Från Gränna, kör väg 133 mot Tranås, när du kommer till väg 32 ta till höger mot Eksjö. Skyltat därifrån.

Öppet/tillgängligt: Vattenfallet är tillgängligt året om. Caféet är öppet maj-augusti.